1400 kilometer fietsroutes in de Kempen en de Zuidrand worden gescreend

Hoe toegankelijk is het knooppuntennetwerk met een handbike, duofiets, rolstoelplateaufiets, Segwayrolstoel of bakfiets?

Op uitnodiging van Toerisme Provincie Antwerpen screenen een 60-tal vrijwilligers deze zomer samen 1 400 kilometer fietsroutes in de Kempen en de Zuidrand.

De verzamelde data verschijnen binnenkort in een app van toegankelijkheidsorganisatie On Wheels. De screening vormt een belangrijke stap in de voorbereiding van een drempelvrije fietsvakantie voor personen met een mobiliteitsbeperking.

Van Abdijenroute tot autismevriendelijk logies: de voorbije jaren realiseerde Toerisme Provincie Antwerpen diverse toegankelijke initiatieven. Nieuwste uitdaging binnen het actieplan ‘Drempelvrij Toerisme 2020-2025’? Alle bouwstenen verzamelen van een drempelvrije fietsvakantie voor personen met een mobiliteitsbeperking.

Een gedetailleerde analyse van het fietsnetwerk vormt daarbij een cruciale stap. Ruim 60 vrijwilligers, van wie een vijftal met een beperking, reageerden op de uitnodiging van Toerisme Provincie Antwerpen om te helpen bij de screening.

Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor Toerisme: ‘Na een infosessie trekken ze er met een smartphone en rolmeter op uit om gegevens te verzamelen. Is de ondergrond verhard? Waar bevinden zich hindernissen als bruggen of hellingen? Hoe breed zijn bepaalde doorgangen? Samen brengen ze 1 400 kilometer fietsnetwerk in de Kempen en de Zuidrand in kaart. Onze medewerkers Drempelvrij Toerisme ondersteunen hen waar nodig. Een welgemeend dankjewel aan alle vrijwilligers.’

Projectpartner en toegankelijkheidsorganisatie On Wheels zal de resultaten van de screening verwerken in een handige app, met detailinfo voor diverse types fietsen. De Haes: ‘De ambitie reikt echter verder. We willen reisorganisaties en vrijetijdsverenigingen alle ‘puzzelstukken’ aanreiken om een meerdaagse fietstocht voor mensen met een fysieke beperking of voor gezinnen te ontwikkelen. Dat vraagt niet alleen om toegankelijke routes maar ook om drempelvrij logies en extra service als bagagevervoer, pechverhelping, fietsbuddy’s en fietsverhuur. Via projecten als Fietsvakanties in Vlaanderen hebben we al heel wat expertise opgebouwd en interessante contacten gelegd met publieke en private ondernemers. Met een drempelvrije, driedaagse fietsvakantie – een primeur voor Vlaanderen – willen we vanaf het voorjaar van 2022 de vakantieparticipatie in onze provincie verder verhogen.’

De vrijwilligers screenen trajecten in Mol, Retie en Dessel; Turnhout, Merksplas en Rijkevorsel; Grobbendonk, Herentals en Lille; Zandhoven, Zoersel en Vlimmeren; Sint-Job, Malle en Brasschaat en Edegem, Berchem, Mortsel, Hove, Kontich, Aartselaar, Rumst en Mechelen. Aanraders voor wie minder mobiel is vind je op https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/fiets–en-wandelknooppunten/fietsknooppuntennetwerk/iedereen-fietst.html. (Antwerps Persbureau / Foto Koen Fasseur )

%d bloggers liken dit: