85% voor verplichte coronaprik in zorg, 1% weigeraars in Pallieterland

Komt er ook in België een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel? De deelnemers aan de Grote Coronastudie zijn alvast voorstander: 85,1 procent is akkoord met een verplichte prik. Bij jongeren, bij mensen die het financieel moeilijker hebben en – logisch – bij mensen die zelf niet gevaccineerd zijn, is er meer weerstand.

14 000 mensen namen dinsdag deel aan de Grote Coronastudie van UAntwerpen. De wetenschappers sneden onder meer het thema van de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel aan. Pierre Van Damme, viroloog aan UAntwerpen Campus Drie Eiken Wilrijk: ‘Landen als Frankrijk en Griekenland kondigden recent aan dat alle zorgmedewerkers de coronaprik verplicht moeten laten zetten, als ze hun job willen blijven uitoefenen. Bij ons gaf de Koninklijke Academie voor Geneeskunde onlangs hetzelfde advies. Het vraagstuk komt naar alle waarschijnlijkheid binnenkort ook op het bord van onze beleidsmakers terecht.’

De deelnemers van de Grote Coronastudie zijn grotendeels voorstander van een dergelijke verplichting. 85,1 procent zegt zeker of waarschijnlijk voorstander te zijn. 8,4 procent geeft aan tegen te zijn. Bij sommige categorieën is de weerstand tegen een verplichting duidelijk groter. In de leeftijdsgroep achttien tot 35 jaar zegt 13,6 procent de prik niet te willen opleggen. Bij mensen die het financieel ‘eerder moeilijk’ hebben is 14,6 procent tegen, bij hen die zeggen het ‘moeilijk’ te hebben is 23,1 procent tegen. Van de deelnemers die zelf niet gevaccineerd zijn, zegt 70 procent dat ze de prik niet verplicht willen maken voor het zorgpersoneel. Aan de Grote Coronastudie namen ook 1 242 gezondheidswerkers deel. Hun mening ligt in lijn met die van de algemene bevolking: 83 procent van de zorgmedewerkers is voor een opgelegde spuit bij ongevaccineerde collega’s.

De onderzoekers toetsten de representativiteit van de Grote Coronastudie door dezelfde vragen voor te leggen aan een panel, samengesteld door het gereputeerde marketingbureau Bilendi (grootte van de steekproef: 1 500, onder wie 121 gezondheidswerkers). Uit die analyse leren de wetenschappers dat er geen grote verschillen zijn tussen de studie en het panel. De enquête kan op dinsdag 24 augustus opnieuw worden ingevuld.

In ELZ Pallieterland zijn tot nu toe 135 785 vaccins gezet. 1 436 personen (1,05 procent) hebben een vaccin actief geweigerd omdat ze het niet willen, 47 personen omdat er een medische contra-indicatie is én 585 personen omdat ze al gevaccineerd waren toen ze een uitnodiging ontvingen, zoals prioritaire zorgverleners.

Inwoners van Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen of Ranst die achttien jaar of ouder zijn kunnen op woensdag 11 én woensdag 18 augustus tussen 16 en 17 uur terecht in vaccinatiecentrum Pallieterland voor een Johnson & Johnson-vaccin. Ze zijn dan met één prik volledig gevaccineerd. Pre-registratie is niet nodig, maar ze dienen wel hun identiteitskaart mee te nemen. Bij de 18 tot 64-jarigen kreeg 90,2 procent één dosis, 73,25 procent is volledig gevaccineerd.. 95, 97 procent van de 65+-ers kreeg minstens één dosis, 94,56 procent is volledig gevaccineerd. Voor de volledige bevolking van ELZ Pallieterland geeft dat : 78,21% kreeg minstens één dosis, 64,58 procent is volledig gevaccineerd. (Antwerps Persbureau / Foto Universiteit Antwerpen)

%d bloggers liken dit: