AP Hogeschool, UZA, Middelheim en Sint-Augustinus zoeken zwangere vrouwen

Zou Virtual Reality bij een bevalling kunnen helpen als pijnbestrijding? Dat willen de onderzoekers van AP Hogeschool Antwerpen graag weten.

Samen met drie Antwerpse ziekenhuizen starten ze daarvoor een proefproject op. Zwangere vrouwen die graag meewerken kunnen zich nog aanmelden. Voel je minder pijn van weeën met een VR-bril op? Ben je meer ontspannen tijdens de arbeid? En voelt de vader zich dan niet buitengesloten?

Op deze vragen zoeken AP Hogeschool en de ziekenhuizen UZA Edegem , ZNA Middelheim Antwerpen en GZA Sint-Augustinus Wilrijk een antwoord tijdens een uniek proefproject. In de medische wereld is Virtual Reality al erg effectief gebleken als pijnbestrijding. Maar er is nog maar weinig onderzoek verricht naar het gebruik van VR tijdens de arbeid, net voor de bevalling.

Luka Van Leugenhaege, projectverantwoordelijke: ‘Vandaag worden er voor een bevalling al heel wat alternatieve vormen van pijnbestrijding aangeboden: een bad, bal, hangslinger, muziek,…, noem maar op. Wij willen weten wat een VR-bril zou kunnen betekenen voor bevallende vrouwen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat vrouwen zo’n bril elk uur van de arbeid ophouden, maar zelf opzetten naar hun eigen aanvoelen. We hebben ook uitvoerig bestudeerd hoe we de VR-bril op de meest hygiënische manier kunnen gebruiken.’

Onderzoek van de Victoria University of Wellington in Nieuw-Zeeland wees uit dat dat de VR bevallingsmethode vrouwen absoluut kan helpen met het beter beheersen van de pijn die zij ervaren tijdens de bevalling. De visualisatie die de VR-bril biedt is een erg krachtige tool die vrouwen naar een vredige, mooie en relaxte omgeving kan brengen.

Dit zorgt voor afleiding van alles wat er op dat moment in het lichaam gebeurt, waardoor het lichaam meer zal ontspannen tijdens de bevalling, wat op zijn beurt weer leidt naar een veiliger bevallingsproces. Tijdens het onderzoek  werd de VR-bril tijdens de gehele bevalling met intervallen van tien minuten.

77 procent van de vrouwen die meededen aan dit onderzoek gaven aan dat de VR-bril hen hielp met het afleiden van de pijn die zij voelden tijdens de bevalling, en dat zij deze methode zeker weer zouden gebruiken.

Studenten vroedkunde aan de AP Hogeschool kunnen dankzij virtual reality sinds vorig jaar het lichaam van een zwangere vrouw van binnenuit bestuderen. De techniek wordt al een tijd gebruikt in het Sint-Jansziekenhuis in Brussel. ‘In ons bevallingskwartier krijgen vrouwen, als ze dat wensen, een VR-bril op’, vertelde Arnaud Bosteels, diensthoofd anesthesie, vorig jaar aan De Morgen. ‘

‘Daarin krijgen ze een animatie van een roze bloem waar een avatar in is te zien. De bloem beweegt open en dicht. Vrouwen krijgen van een begeleidende stem te horen dat ze zich op hun ademhaling moeten concentreren door het tempo van de bloem te volgen. Die ervaring van twintig minuten moet helpen ontspannen tijdens de weeën. Zowel het verplegend personeel, dokters, de vrouwen die bevallen als de partners zijn heel erg te spreken over die ervaring.’

AP Hogeschool zoekt vrouwen in het laatste trimester van hun zwangerschap, of net bevallen, die de VR-bril willen uittesten en hun bevindingen delen op donderdag 22 oktober in Antwerpen. Aanmelden kan via: https://www.ap.be/project/virtual-relief. (Antwerps Persbureau/ Foto AP Hogeschool)

%d bloggers liken dit: