Belevingscentrum De Velodroom is een must see voor nostalgische wielerfans

BOOM – Vanaf vandaag zaterdag is het gloednieuwe fietsbelevingscentrum De Velodroom in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom toegankelijk voor het publiek. Sinds 2014 kun je rechtsreeks van De Schorre naar de Rupeldijk wandelen of fietsen via een tunnel. Dit pad begint aan de dienstgang van Parking 2 aan de Kapelstraat aan Braxgata Hockeyclub en eindigt aan de dijk. Dit jaar werd deze plek omgebouwd tot een fietsbelevingscentrum, een ontmoetingsplaats voor wielerfanaten.

In De Velodroom kan je terecht voor info over de fiets- wandel- en vaarmogelijkheden in het Scheldeland. Je kan er een fiets huren, je elektrische fiets opladen of een klein herstel laten uitvoeren. Het allerbelangrijkste is echter de uitgebreide wielercollectie van Paul van Bommel. Bovendien kan je het mysterieuze verhaal van de Boomse velodroombouwers ontdekken. Er wordt momenteel ook extra aandacht besteed aan het wielrennen op de piste. Zo is er in de kelder een authentiek stuk van de houten baan die jarenlang in het Sportpaleis van Antwerpen lag te bewonderen. Er wordt ook bijzondere aandacht besteed aan de ‘streekrenners’, al is dit begrip heel uitgebreid, vermits ook Rik Van Steenbergen en Wilrijkenaar Rik Van Linden extra in de kijker worden gezet.

De collectie van chef-kok en verzamelaar Paul van Bommel staat centraal. Hij bezit zomaar eventjes 700 wielertruitjes, waarvan er 40 terug te vinden zijn in De Velodroom. Bovendien heeft hij trofeeën, fietsen, postkaarten, foto’s en honderden memorabilia. Op de truien staan de handtekeningen van de vroegere wieleridolen. Thematische exposities van originele objecten en beeldmateriaal geven de bezoekers een inkijk in de rijkdom van zijn collectie. De Velodroom opent met ‘Coureur Local’ en zet het vakmanschap van de wereldvermaarde velodroombouwers van Boom in de kijker. In het begin van de vorige eeuw rezen velodrooms als paddenstoelen uit de grond maar ze verdwenen even snel omwille van een bikkelharde concurrentiestrijd. De constructie van een wielerpiste was een dure aangelegenheid die meestal door de privésector werd gefinancierd. Bovendien gaf men handenvol geld uit aan startgelden.

Het unieke aan de velodroom van Boom – die er lag van 1907 tot 1929 – was dat die door eigen dorpelingen is gemaakt: vader Louis, zoon Jef en kleinzoon Benny Apostel, aangevuld met schoonzoon René Mampaey. Men denkt dat ze 30 wielerbanen bouwden maar van ‘slechts’ zeventien vindt men nog authentieke bewijsstukken terug. Hun belangrijkste verwezenlijkingen zijn de velodrooms van het Antwerpse Sportpaleis (zie foto) en het Gentse Kuipke. De Schorre zet met dit project in op méér dan enkel het museale. Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘De hele Rupelstreek ademt erfgoed en vakmanschap uit met de vele sporen van steenbakkerijen en scheepswerven. En nog ruimer bekeken, gelegen in het hart van de Vlaamse Ruit, vormt De Velodroom de ideale uitvalsbasis naar de kunststeden Antwerpen en Mechelen.’ De provincie investeerde 687 000 euro in het complex en de fietsenstallingen. 289 000 euro kwam van Toerisme Vlaanderen. Op het programma staan (fiets)reisverhalen, filmvoorstellingen en signeersessies. In augustus volgt er een tocht op retrofietsen. Morgen zondag worden familiefietstochten georganiseerd en kan je deelnemen aan de Potjeir Klassieker over 75 kilometer. ‘Naast De Velodroom – die is geopend van woensdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur – kan men ook terecht in ‘De Musette’ (genoemd naar het bevoorradingszakje dat de renners droegen), een wielercafé met authentieke affiches en foto’s.  Meer info op www.develodroom.be. (EM)