Biobank maakt blijvend innoveren mogelijk

Stalen van lichaamsmateriaal zijn van groot belang voor het wetenschappelijk onderzoek binnen de geneeskunde. Met de Biobank Antwerpen, een gezamenlijk initiatief van UAntwerpen en het UZA, is de patiënt dus zeker gebaat.

Het UZA en UAntwerpen werken actief mee aan het voortdurend verbeteren van de gezondheidszorg door het voeren van wetenschappelijk onderzoek. “Stalen van menselijk lichaamsmateriaal zijn daarbij van onschatbare waarde”, legt prof. Ronny Blust, vicerector Onderzoek van UAntwerpen, uit. “Dankzij de analyse van lichaamsmateriaal kunnen we blijven innoveren, en nieuwe technieken en therapieën ontwikkelen waar de patiënt in de toekomst baat bij zal hebben.”

In de gloednieuwe Biobank Antwerpen wordt een brede waaier aan hoogwaardig menselijk lichaamsmateriaal (zes miljoen stalen!) verwerkt en bewaard onder optimale omstandigheden. De nieuwe infrastructuur is Europese top. Een volautomatisch opslagsysteem, dat gebruik maakt van vloeibare stikstof, houdt de temperatuur voortdurend op minimaal -150°C. Er kunnen liefst 150 000 stalen cryogeen bewaard worden.

Stalen uit de hele wereld

“Er worden stalen bijgehouden afkomstig van patiënten van het UZA”, zegt Johnny Van der Straeten, gedelegeerd bestuurder van het UZA. “Uiteraard alleen als de patiënt daarmee akkoord gaat. Via samenwerkingen krijgen we ook lichaamsmateriaal uit de rest van België en bij uitbreiding de hele wereld.”

 

Foto: Pixabay

%d bloggers liken dit: