Burgemeester Dis Van Berckelaer ziet de bui hangen in Borsbeek

BORSBEEK – Zoals in zovele gemeenten stond ook in Borsbeek vanavond de installatievergadering van de gemeenteraad geprogrammeerd. Met zijn iets meer dan 10 000 inwoners is het een speld op de Belgische landkaart maar toch gaat men er de geschiedenis in. Het is de enige plek in dit land waar de schepenen nog niet werden voorgedragen. Er werd dan ook niet gestemd voor de samenstelling van het college of voor de raad voor maatschappelijk welzijn maar wel voor de politieraad. Alhoewel het een geheime stemming was kon uit het resultaat worden opgemaakt dat de twee Vlaams Belangers mee hadden gestemd met N-VA. Indien dit op 21 januari opnieuw gebeurt dan krijgen we de ongewone situatie dat een burgemeester van Iedereen Borsbeek moet besturen met een schepencollege dat voor het overige uit alleen maar N-VA-ers bestaat.

Nog even de situatie schetsen: het vorige bestuur bestond uit vertegenwoordigers van Borsbeek boven Alles – de lijst van de burgemeester zeg maar – en N-VA. Voor de verkiezingen creëerde burgemeester Van Berckelaer een nieuwe partij, Iedereen Borsbeek, een kartel tussen BbA en de voormalige oppositiepartijen Groen en CD&V. Dat schoot bij de N-VA in het verkeerde keelgat. Nochtans waren de twee opponenten het over zowat alles eens, zo bleek tijdens een debat voor de verkiezingen. En ook na 14 oktober bereikte men vlug een akkoord over het programma: een supermeerderheid van negentien politici leek in de maak met alleen Vlaams Belang, goed voor twee zetels, in de oppositie. Bij de verdeling van de mandaten liep het echter mis. N-VA vraagt vier van de zes schepenzetels. Zij riepen zichzelf uit tot overwinnaar van de verkiezingen, klampen zich vast aan de zeven procent winst en beklemtonen dat ze – wanneer je Iedereen Borsbeek opsplitst in de drie ‘oude’ partijen – ook veruit het meeste stemmen behaalden. Voor de burgemeester was dit een brug te ver. Wekenlang werd er niet onderhandeld. Vrijdag zaten beide partijen opnieuw rond de tafel maar ze bereikten nog steeds geen akkoord.

Het was dus uitkijken naar de installatievergadering. Nog nooit daagden zoveel kijklustigen op in de raadzaal. De eedaflegging van de verkozenen verliep rimpelloos. Alle raadsleden applaudisseerden voor elkaar. Ann Verreycken (BbA-vertegenwoordigster bij Iedereen Borsbeek) benadrukte dat alle partijen binnen haar fractie als één front zouden optreden. Alle agendapunten werden verschoven naar 21 januari, behalve één: de verkiezing van de politieraad, die een indicatie moest geven van welke houding scheidsrechter Vlaams Belang zou aannemen. Dis Van Berckelaer en Ann Coemans (Iedereen Borsbeek) kregen samen tien stemmen, Linda Brusseleers en Ken Casier (N-VA) elf. Het was dus duidelijk dat Vlaams Belang de N-VA-kandidaten had gesteund.

Niettegenstaande de stemming geheim was, gaf iedereen, behalve de VB-ers zelf uiteraard, dat toe. Dis Van Berckelaer (zie foto): ‘Goed. Nu weet ik hoe laat het is. Het is niet anders.’ Walter Kiebooms (N-VA) zit in een zetel. ‘Dat Vlaams Belang meestemt met ons zou geen unicum zijn. Tijdens de voorbije legislatuur steunden zij 90 procent van onze voorstellen.’ Chris Gietens (Vlaams Belang): ‘Uiteraard wisten we dat wij de sleutel in handen hadden. Over hoe we op 21 januari gaan stemmen kan ik niets kwijt. Dat moet ons partijbestuur beslissen.’ Feit is dat burgemeester Van Berckelaer met de rug tegen de muur staat. Ofwel gaat hij in op de eisen van N-VA, ofwel blijft hij op post als burgervader van een schepencollege met allemaal leden van een andere partij. Je zou voor minder slapeloze nachten hebben. (EM)

%d bloggers liken dit: