Chiro Hiro uit Niel biedt voor de 30e keer alle Trappistenbieren ter wereld aan

Het eerste weekend van oktober is het in Niel al Trappist wat de klok slaat. Dat weten liefhebbers van Trappistenbier al lang. Chiro Hiro serveert dat weekend alle Trappistenbieren ter wereld, in nagenoeg alle variëteiten. Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober vindt de 30e editie plaats, met ook dit jaar weer heel wat nieuwigheden.

Wie al eens graag een Trappistenbiertje drinkt, en zich niet beperkt tot een dubbele Westmalle van ’t vat, moet op zaterdag 2 en zondag 3 oktober afzakken naar ‘De Kapel’, het lokaal van Chiro Hiro in Niel. Daar vinden dit jaar voor de 30e keer de Trappistenfeesten plaats. Alle Trappistenbieren ter wereld, in haast al hun variëteiten, staan er op de kaart. Omdat ook de paters Trappisten niet stilzitten en dus regelmatig nieuwe bieren lanceren, mag dat stilaan een huzarenstukje genoemd worden.

Eerste alcoholvrije Trappist

“Vorig jaar konden we uitpakken met de nieuwe Rochefort Triple, die vlak voor de Trappistenfeesten gelanceerd werd,” vertelt organisator Frans Brits. “Maar ook dit jaar kunnen we met gepaste trots een aantal nieuwigheden aanbieden. Er is de ‘groene’ Chimay 150, uit Amerika hebben we de Spencer Imperial Stout Oak Aged, de Spencer Peach Saison en de Spencer Monk’s IPA. Uit Italië hebben we de Tre Fontane Sinergia ’21, een samenwerking tussen Tre Fontane, Westmalle en Rochefort. En met de La Trappe Nillis uit Nederland staat ook de eerste alcoholvrije Trappist op onze kaart, ideaal voor de BOB’s en BOBettes onder ons die toch eens een Trappistenbier willen proeven.”

Niet alleen voor bierdrinkers

De Trappistenkloosters beperken zich niet tot enkel bier. Dus vind je ook op de Trappistenfeesten een uitgebreide selectie van andere producten. Je vindt er wijn, likeur, koffie, thee en zelfs gin uit verschillende kloosters. “En ook aan de hongerigen hebben we gedacht. Ons kaasplankje behoort tot de vaste waarden op de kaart. Net als de bitterballen, gemaakt met La Trappe. Dit jaar bieden we ook La Trappe Isid’or kaasbitterballen aan.”

Steun voor Chiro Hiro

De opbrengst van de Trappistenfeesten gaat integraal naar Chiro Hiro, de Nielse Chirogroep. Zij kregen eind augustus groen licht om een nieuw lokaal te bouwen en kunnen dus zeker een financieel duwtje in de rug gebruiken. Bezoekers van de Trappistenfeesten kunnen bovendien fictieve bakstenen, zakken cement en poutrels kopen om de Chiro extra te steunen. Wie dat doet, maakt zowel zaterdag als zondag kans op een prachtig Trappistenpakket.

Geen reservatie nodig

Wie graag komt genieten van al dat lekkers moet dit jaar geen tafel meer reserveren. Ook het mondmasker mag thuisblijven dankzij de versoepelde maatregelen.

De Trappistenfeesten vinden plaats op zaterdag 2 oktober vanaf 14u, op zondag 3 oktober van 14u tot 18u in de Kerkstraat in Niel.

Over Chiro Hiro

Chiro Hiro is een gemengde Chirogroep in de gemeente Niel. In 2013 fuseerden de jongenschiro Sint-Hubertus en de meisjeschiro Onze-Lieve-Vrouw tot één gemengde Chirogroep. De groep telt momenteel zo’n 100 leden en 16 leiding. Sinds enkele jaren zijn er plannen om een nieuw Chirolokaal te bouwen, omdat de oude lokalen van zowel de jongens- als de meisjesgroep niet meer voldoen aan de normen en niet groot genoeg zijn om de hele groep te huisvesten. Eind augustus werd de bouwaanvraag goedgekeurd. De groep hoopt in het voorjaar van 2022 te kunnen starten met de bouwwerken. De financiële steun (in de vorm van leningen) van de gemeente en het bisdom wordt zeer gewaardeerd, maar is niet voldoende om alle kosten te kunnen dekken. Daarom rekent de Chirogroep op steun van ouders, oud-leiding en sympathisanten, maar ook op de inkomsten van evenementen zoals de Trappistenfeesten.

Over de Trappistenfeesten

29 jaar geleden organiseerde een groep oud-leiding voor de eerste keer een Trappistenavond. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot een onverhoopt succes. Intussen breidden de festiviteiten uit van één avond naar een volledig weekend, telkens het eerste volle weekend van oktober. De organisatoren gaan er prat op dat ze elk jaar alle Trappistenbieren ter wereld kunnen aanbieden. Omdat het assortiment jaar na jaar uitbreidt is het helaas niet meer mogelijk om ook alle variëteiten aan te bieden, maar veel zullen er niet ontbreken. Van heinde en verre (zelfs vanuit het buitenland) zakken bierliefhebbers in oktober af naar Niel om daar te kunnen genieten van al het lekkers wat de paters Trappisten te bieden hebben.

Sfeerbeeld van de Trappistenfeesten © Rita Vinck

%d bloggers liken dit: