Cijfers over detailhandel in je gemeente nu te bekijken op website provincie

ANTWERPEN – Voor het vijfde jaar op rij bezorgden de Vlaamse provincies aan elke Vlaamse gemeente de meest recente detailhandelsgegevens, in de zogenaamde Feitenfiche. Sinds dit jaar is de Feitenfiche beschikbaar in een online tool, wat een stuk gebruiksvriendelijker is.

In de Feitenfiche krijgt iedereen ‘in een klik’ zicht op gegevens over de detailhandel, per winkelgebied. Waar zijn er welke winkels, hoe groot zijn ze en in welke branche zijn ze onder te verdelen? Daarnaast worden ook de koopstromen weergegeven: uit welke gemeenten komen consumenten en waar gaan de eigen inwoners precies winkelen?

Er zijn vandaag 32 625 handelspanden in de provincie Antwerpen. Dit is een daling van 3,5 procent in tien jaar tijd. Samen nemen ze zo’n 3,6 vierkante kilometer ruimte in, 10,15 procent meer dan in 2008. Voor elke 1 000 inwoners in de provincie zijn er 17,81 handelspanden. 10,2 procent ervan staat leeg. Dat is meer dan het Vlaams gemiddelde (9,2 procent). Dit zijn enkele opmerkelijke cijfers uit de nieuwe Feitenfiches voor detailhandel.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V): ‘De cijfers geven een paradox beeld. Er zijn minder winkelpanden, maar ze worden steeds groter. Dit komt vooral door een toename van de baanwinkels. Zoiets is op termijn onhoudbaar.’

Ook steeds meer steden en gemeenten volgen deze zienswijze. Vorige maandag engageerden de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen en dertien gemeenten langs de steenwegen N70 Gent-Antwerpen en de N10 Lier-Aarschot zich nog om over hun grenzen heen het probleem aan te pakken. ‘We zijn niet tegen baanwinkels maar we moeten de verrommeling tegen gaan en de ruimte beter benutten om zo een goed evenwicht te vinden tussen detailhandel in de kernen en langs de steenwegen.’

De Feitenfiche is vanaf dit jaar beschikbaar op het online platform van Provincies in Cijfers. Ze worden voorgesteld in een visueel aantrekkelijk dashboard. Daarnaast kan men de nodige gegevens gemakkelijk koppelen aan de andere data uit Provincies in Cijfers. Bijzonder voor deze versie van de Feitenfiche is dat er voor de gegevens over de winkels nu een tienjarige vergelijking mogelijk is voor elke gemeente. Men beschikt immers over detailhandelsgegevens sinds 2008.

Ludwig Caluwé is verheugd over de nieuwe Feitenfiche. Hij stipt wel aan dat de gemeenten er nog steeds niet alleen voor staan. ‘De provincie blijft uiteraard ter beschikking om detailhandelsanalyses op maat uit te voeren. Ook ons coachingstraject blijft lopen. Gemeenten die werk willen maken van hun detailhandel kunnen een beroep doen op een provinciale detailhandelscoach. Bijna de helft van de gemeenten in onze provincie deed dit al.’ De Feitenfiches zijn beschikbaar op https://provincies.incijfers.be/dashboard/Detailhandel.

Via deze gratis databank kan iedereen via kant-en-klare grafieken, tabellen, kaarten, datasets en fiches een correct beeld aanmaken van de economische omgeving. De gegevens kan men in een overzichtelijk rapport gieten, klaar voor gebruik. Meer info over Provincies in cijfers bij data.analyse@provincieantwerpen.be en over de Feitenfiches zelf bij economie@provincieantwerpen.be. (EM)

%d bloggers liken dit: