Dahlia’s en canna’s op tijd klaar voor Open Tuinen in Mechelse Vrijbroekpark

MECHELEN – Vandaag maandag opende gedeputeerde Jan De Haes (N-VA), samen met de medewerkers van het Provinciaal Groendomein Vrijboekpark in Mechelen – dat ook zeer vaak wordt bezocht door mensen uit onze regio – de nieuw aangelegde zomertuin.

Men heeft er een traditie van dahlia en canna. De Haes: ‘Enkele jaren geleden is er een terugval geweest in de aantallen dahlia’s en canna’s omdat ze waren aangetast door virussen. Eerder groeiden er 240 verschillende dahliavariëteiten in dit park, waar onze medewerkers erin slagen om het ecologische met het recreatieve te combineren. We zijn blij dat we nu terug een 60-tal dahlia- en een 50-tal cannavariëteiten kunnen tentoonstellen.’ Teamverantwoordelijke Maarten Vanwesemael: ‘We kozen er voor om de planten samen te brengen in één kamer. Deze twee collecties laten zich mooi combineren met aangepaste onder-beplanting van meerjarige planten. Ook de pioenen mochten mee. Zij zorgen voor de eerste bloei rond de maand mei. In de zomermaanden nemen de canna’s en dahlia’s de hoofdrol over tot eind oktober. In 2019 en 2020 gaan we telkens een bijkomende tuinkamer aanleggen in dezelfde stijl als de middelste kamer. We zorgen ook voor extra dahlia’s, canna’s en vaste planten om deze tuin te vullen. Het is de bedoeling dat de canna’s en dahlia’s jaarlijks na de overwintering in de serre op een andere plaats worden uitgeplant dan het jaar voordien. Door een afwisseling van teelten vermijden we zo opstapeling van ziektes. Omdat bloemenweides iedereen bekoren, zullen we ervoor zorgen dat deze elk jaar binnen het park te bewonderen zijn, zij het niet steeds op dezelfde plaatsen. De natuurlijke lijnen van het ontwerp en de combinatie van verschillende planten tot volle borders sluit nu aan bij de recent aangelegde bijentuin (De Haes: ‘Een ongelooflijk kostbaar bezit. Wanneer bijen zouden uitsterven is het ook gedaan met de mensen.’) , mosrozentuin en ecolooptuin. Van bovenaf bekeken vormen de lijnen de vorm van een bloem met acht kroonbladeren. Ook de kleurencombinaties zijn keurig uitgekozen.’ In de nieuwe zomertuin staat trouwens vanaf zondag een trappentoren van zes meter hoog. Wie de beklimming waagt zal een uniek uitzicht hebben over de bloementuinen. De toren blijft een maand staan.

De nieuwe zomertuin is net op tijd klaar. Aanstaande zondag 26 augustus kan men een tocht van twee kilometer maken door de rijke bloementuinen van het park. Je kan starten tussen 13 en 16u30 aan het bezoekerscentrum en je loopt langs de nieuwe schaduwtuin met fuchsia’s, de ecotooptuin met kruiden, de dahlia’s en canna’ s, de pluktuin, de rotstuin, de vier rozentuinen en de bijentuin. Er zijn een tiental stopplaatsen voorzien waar het personeel vertelt, waar kinderen een opdracht kunnen uitvoeren of waar een proevertje wordt aangeboden. Op de eindbestemming wacht een zomers terras met hapjes en drankjes uit de reiskeuken en er zijn tal van workshops waar de kinderen hun eigen reissouvenir maken. Enkel op deze dag kun je tussen negen en achttien uur in het park een boeket bloemen komen plukken en kopen. VZW De Kleine Maya organiseert dit evenement en schenkt de opbrengst aan educatieve projecten in Guatemala. Voor een boeket van een twintigtal bloemen betaal je vijf euro. Graag vooraf inschrijven via www.provincieantwerpen.be. Nog dit: in plaats van pesticiden wordt in het Vrijbroekpark  geëxperimenteerd met biologische bestrijders en plantversterkende middelen. Tegen 2020 moet alles pesticidevrij zijn. (EM)

%d bloggers liken dit: