De provincie en uw gemeente gaan opnieuw op zoek naar verwarmingscoaches

ANTWERPEN – Tot 10 september zoekt de Provincie Antwerpen samen met gemeenten verwarmingscoaches. Tijdens een huisbezoek deze winter helpen de coaches gezinnen met het juist instellen van de verwarming. Zo bespaart dat gezin niet alleen tot 165 euro op de energiefactuur, maar ook 0,4 ton CO2 per stookseizoen.

Vorig jaar was de actie alvast een succes. In zestien gemeenten gingen 24 coaches bij 282 huishoudens thuis verwarmingsadvies geven. Gemiddeld werd 165 euro per gezin bespaard. Dit jaar zoekt de provincie Antwerpen opnieuw samen met gemeenten verwarmingscoaches. Dit keer komen de inwoners van alle gemeenten uit de provincie in aanmerking. Geïnteresseerden kunnen zich tot 10 september inschrijven via www.vriendvan.be of door een mailtje te sturen naar vriendvan@provincieantwerpen.be.

Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a): ‘Uit onderzoek bleek dat de thermostaat in maar liefst 87 procent van de gevallen beter kan worden gebruikt. Indien huishoudens van de provincie hun thermostaat een graadje lager zouden zetten, zou dat een vermindering van 300 000 ton CO2-uitstoot voor het klimaat betekenen. Daarom besloot de provincie Antwerpen coaches op te leiden die mensen in hun gemeente willen helpen om hun verwarming correct in te stellen. We zijn klaar om een nieuwe lichting enthousiaste vrijwilligers op te leiden.’

Geïnteresseerden moeten zeker geen verwarmingsspecialisten zijn. De coaches krijgen heel wat ondersteuning vanuit de provincie: materiaal, checklists om mee te nemen naar de huisbezoeken, een verzekering en een opleiding door Kamp C (Provinciaal centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen). Ze moeten vooral vriendelijk, energiebewust, actief, sociaal betrokken en mondig genoeg zijn om de verwarmingstips duidelijk over te brengen. Bovendien moeten ze bereid zijn om bij te leren tijdens hun interessante ervaring. Naast een sympathieke beloning mogen ze vooral veel erkenning en positieve reacties verwachten. Aan de verwarmingscoaches wordt gevraagd dat ze een opleiding komen volgen in september of oktober en vervolgens van half oktober tot eind maart maximum een 30-tal huisbezoeken afleggen. Een huisbezoek duurt gemiddeld een uurtje. Als coach kan je uiteraard de afspraken spreiden in je agenda. Tenslotte wordt een kort verslagje verwacht aan de hand van een checklist.

Patrick Backx, verwarmingscoach in Essen: ‘Het geeft veel voldoening om anderen te helpen. Ik ben ingenieur van opleiding en met pensioen, maar nog heel actief. Ik deel mijn interesse voor energiebesparing graag met anderen. Ik merk dat heel wat mensen niet bezig zijn met hun energieverbruik. Maar door hier af en toe bij stil te staan, kan je heel wat uitsparen. Ik wijs de mensen graag de weg en geef aan waarop ze moeten letten.’

De actie kadert in de Vriendvan–campagne van de provincie Antwerpen. Via praktische tips op www.vriendvan.be probeert de provincie, samen met haar gemeenten, ook burgers tot meer duurzaam gedrag te bewegen. Want ook heel wat gemeenten wensen tegen 2020 hun klimaatdoelstellingen te halen: minder energie verbruiken door te besparen op verwarming is daar één van. Verder heb je ‘vriend van feestjes’, ‘vriend van de klimaatstrijd’, ‘vriend van den tap’, ‘vriend van de fiets’, ‘vriend van samen rijden’, ‘vriend van ’t groen’, ‘vriend van (h)eerlijk koken’, ‘vriend van de warmte’ en ‘vriend van de was.’ (EM/ Foto Ian Segal: Rik Röttger met de campagnedas)

%d bloggers liken dit: