Dialect in de kijker tijdens Erfgoeddag in Rumst

De 20ste editie van Erfgoeddag vindt plaats op zaterdag 24 en zondag 25 april 2021. Het is dé feestdag van het cultureel erfgoed in Vlaanderen. We zetten dan datgene wat we van vorige generaties hebben geërfd, nog meer dan anders in de kijker. In Rumst focussen we dit jaar op het dialect.

Schepen voor cultuur Wendy Weckhuysen: “Erfgoeddag is het uitgelezen moment om het streekdialect in de kijker te zetten. Het verklarend dialectwoordenboek over de Rupelstreek van Alfred Michiels dat begin 2021 werd uitgebracht, kwam daarbij goed van pas.”

In aanloop naar deze editie worden er 10 houten panelen geplaatst, verspreid over de 3 deelgemeenten. Op elk paneel zal een dialectwoord met de uitleg te lezen zijn. “De panelen worden op plaatsen geïnstalleerd waar veel mensen langskomen. Op deze manier willen we zoveel mogelijk mensen nieuwsgierig maken voor het dialect en komt het zo dan toch even terug tot leven”, aldus de schepen.

Ook op sociale media valt er in de week van 19 april wat te ontdekken rond dialectwoorden. Vanaf maandag zullen er één week lang elke dag twee filmpjes gepost worden op de Facebookpagina van de gemeente Rumst. In de filmpjes wordt onderzocht of en in hoeverre de inwoners van Rumst het dialect machtig zijn. Hou de pagina dus zeker in de gaten.

Op de webpagina www.rumst.be/dialect werd alle info rond dialect verzameld.

%d bloggers liken dit: