Edegem hult zich in duisternis

Edegem gaat in op de vraag om openbare verlichting te doven van 9 tot en met 11 oktober. De vzw Preventie Lichthinder en de Vereniging voor Sterrenkunde riepen daarvoor op om zo opnieuw een Nacht van de Duisternis mogelijk te maken op zaterdag 10 oktober. Tientallen gemeenten en verenigingen in Vlaanderen ondersteunen het initiatief.

“Vlaanderen is vanuit de ruimte een lichtende witte driehoek. Als burgemeester moet ik vaak tegengestelden met elkaar verzoenen. Zo moeten burgers zich ’s nachts veilig van A naar B kunnen verplaatsen. Dat terwijl Edegem het meent met haar klimaatbeleid. Energie-efficiënte verlichting is immers een must om de duurzame ontwikkelingsdoestelling 7, betaalbare en duurzame energie, te behalen. Daarom doet onze gemeente mee aan Nacht van de Duisternis”, vertelt burgemeester Koen Metsu.

Netbeheerder Fluvius kreeg de opdracht om de openbare verlichting te doven op volgende plaatsen: het Gemeenteplein (Centrum) en alle straten die uitkomen op de Keltenheuvel (Buizegem) en die op het Philips de Monteplein (Molenveld).

Constante verlichting op gebouwen of pleinen, straatverlichting of reclameverlichting, onze regio is verzadigd van licht. Voor sommige mensen leidt dit tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen. Maar ook het bioritme van planten en dieren lijdt hieronder.

De campagne Nacht van de Duisternis is een laagdrempelige manier om inwoners bewust te maken. Door ’s op 10 oktober ‘s nachts zo energie-efficiënt mogelijk te verlichten, geeft Edegem, samen met de buurgemeenten en heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen een belangrijk signaal.

“Na de campagne zullen we de impact van het doven van de lichten evalueren. Dan kunnen we verder onderzoeken of er nog plaatsen zijn die we efficiënter, maar toch veilig kunnen verlichten. Ik kijk alvast omhoog op zoek naar vallende sterren. Het zal het moment zijn om wensen te doen”, lacht schepen voor openbaar domein Birre Timmermans.

%d bloggers liken dit: