Edegem maakt geld vrij voor noodhulp aan slachtoffers Sulawesi

EDEGEM – Op advies van EGRIS, de Edegemse Gemeentelijke Raad voor Internationale Solidariteit), schenkt de gemeente 2 000 euro noodhulp aan de burgerslachtoffers die lijden onder de humanitaire crisis als gevolg van de natuurrampen in het Indonesische Sulawesi. Het gemeentebestuur schenkt de middelen via Handicap International.

Een aardbeving van 7,5 magnitude veroorzaakte op 28 september een tsunami in Indonesië. Deze trof de stad Palu, gelegen in Centraal Sulawesi, met golven van twee meter hoog die materiële en menselijke schade veroorzaakten. Het aantal dodelijke slachtoffers is aanzienlijk. Het zijn er minstens 2 000. Schepen Jeroen Van Laer (Groen): ‘Hoewel de Indonesische regering over behoorlijk wat ervaring en capaciteit beschikt om te reageren op natuurrampen, zijn de aardbeving en tsunami die Sulawesi troffen een enorme uitdaging. Aangezien overheden bij zulke rampen actief moeten zijn op vele fronten, spelen lokale afdelingen van internationale hulporganisaties vanaf het begin een belangrijke rol. Handicap International is één van die organisaties en startte noodhulp op. Zij schakelen lokale medewerkers van IFI (Ikatan Fisotherapi Indonesia), de Indonesische Vereniging van Psychotherapie, in om kwetsbare mensen te helpen in de huidige crisissituatie.’

Sulawesi wordt ook Celebes genoemd. Het eiland is in oppervlakte ongeveer zo groot als Groot-Brittannië en er wonen meer dan zeventien miljoen mensen. Het bestaat uit vier schiereilanden, met bergtoppen en actieve vulkanen. Sulawesi wordt vaker getroffen door aardbevingen, maar in de recente geschiedenis hebben die nooit zoveel levens gekost als de beving van eind september. In 2000 kwamen er 46 mensen om het leven door een aardschok. In 1968 stierven bij een even zware beving, ruim 200 personen op het eiland. De bevolking leeft vooral van de landbouw. Er zijn weliswaar toeristen maar het eiland behoort niet bij de populairste bestemmingen van Indonesië. Bezienswaardigheden zijn onder meer het natuurschoon en het voormalige Fort Rotterdam, dat in de zeventiende eeuw zijn naam kreeg van Nederlanders die het innamen en ombouwden. Aan de kust zijn overal stranden en koraalriffen.

Burgemeester Koen Metsu (N-VA): ‘Handicap International schenkt veel aandacht aan het goede beheer van de fondsen die hen ter beschikking worden gesteld. Alle rekeningen van de vereniging worden gecontroleerd door Ernst & Young. Verder worden de uitgaven voor hun projecten regelmatig specifiek nagezien in opdracht van onze institutionele donateurs. De budgetten kunnen slechts worden ingezet na het doorlopen van strikte interne procedures. Dankzij de hoger genoemde externe en interne controlemechanismen kunnen ze verzekeren dat de middelen die ze krijgen optimaal worden beheerd.’

Het Indonesische Rode Kruis verspreidde 16 000 dekzeilen en meer dan 2 200 noodonderkomens, zodat mensen ergens kunnen wonen totdat de overheid klaar is met het bouwen van tijdelijke woningen, die hopelijk klaar zijn in februari 2019. Hevige regenval heeft in de afgelopen maanden Sulawesi overspoeld. Meer dan 220 000 mannen en vrouwen zijn dakloos op het Indonesische eiland nadat hun huizen werden verwoest of zwaar beschadigd door de ramp. Dit komt nadat 431 000 mensen eerder hun huizen op het eiland Lombok verloren in juli en augustus na een reeks zware aardbevingen. De autoriteiten schatten dat het totale verlies groter zal zijn dan 600 miljoen euro, waardoor het één van de zwaarste rampen is die Indonesië de afgelopen vijf jaar heeft getroffen. (EM)

%d bloggers liken dit: