Een fietsbieb voor Duffel

Vorig jaar stelde Anne Resseler (Groen Duffel) voor om ook in Duffel een fietsbieb te lanceren. Vandaag (maandag) werd de overeenkomst op de gemeenteraad goedgekeurd. En binnenkort kunnen vrijwilligers de Fietsbieb in Duffel ook echt opstarten in De Reiger (het oude postgebouw).

Steeds meer gezinnen hebben de voordelen van het fietsen ontdekt: ze kunnen zo de dagelijkse files vermijden en zich tegelijk vlot en duurzaam verplaatsen. Ook is fietsen goed voor de gezondheid én voor de portemonnee. “Kinderen ontgroeien hun fietsje snel,” zegt Anne Resseler. Duffelaars vroegen ons dan ook om het idee van een Fietsbieb, dat ook in andere gemeenten bestaat, in Duffel te organiseren. “En dus bespraken we het idee op de gemeenteraad in september vorig jaar.”

‘Goedkope oplossing voor heel wat gezinnen’

Heel wat steden, gemeenten en privé-initiatieven zien de voordelen en noodzaak van zo’n kinderfietsdeelsysteem in en gingen al met het concept Fietsbieb aan de slag. Bij de Fietsbieb kan je immers een jaar lang een kinderfiets ontlenen en zelfs omwisselen voor een ander exemplaar als je kind de fiets ontgroeid is. “Met de start van de Fietsbieb in Duffel slaan we vele vliegen in één klap,” zegt Anne. “We bieden laagdrempelige en goedkope oplossingen voor mobiliteit en vrije tijd. De samenwerkingsovereenkomst met vzw Stroming/Fietsbieb die Duffel vandaag officieel start is dan ook van onschatbare waarde voor vele jonge Duffelse gezinnen,” vult Anne aan.

‘Delen’ is het nieuwe ‘hebben’

De ontleende fietsen zijn tweedehands, maar ze worden nagekeken en volledig verkeersveilig gemaakt. “Dankzij de helpende hand van enthousiaste vrijwilligers kan de fietsbieb goed uitgebouwd worden. Om van de Fietsbieb een groot succes te maken, zouden we na de opstartfase ook nog een samenwerking kunnen aangaan met kringloopwinkel Opnieuw & Co. Het herbruiken van fietsen wordt gestimuleerd én een degelijke fiets wordt op deze manier voor ieder kind bereikbaar! De achterliggende gedachte is dat het ‘gebruik’ van een fiets boven het ‘hebben’ van een fiets staat,” besluit Anne.

Collega-raadsleden Staf Aerts en Benjamin Van Wijnendaele bieden elk al meteen een eerste kinderfiets aan als geschenk voor de Fietsbieb.

%d bloggers liken dit: