Eerste natuurgidsen met beperking ontvangen diploma

Vzw De Maanwandelaars organiseerde vanaf april in de kapel van Don Bosco en in de Molenbeekvallei in Vremde een cursus natuurgidsen voor mensen met een lichte tot matige beperking. Vandaag, dinsdag 13 juli, kregen de deelnemers hun certificaat en een talentenboekje.

Om mensen met een lichte tot matige beperking een leuke en nuttige dagbesteding te geven, startte vzw De Maanwandelaars eind april voor deze doelgroep met een opleiding tot natuurgids. “Daarin leerden onze gasten bij over de fauna en flora in de Molenbeekvallei”, vertelt Bieke Van Grieken, die het project leidt. “Maar het belangrijkste voor de deelnemers was om in de natuur te zijn, van de natuur te houden en verliefd te worden op dit prachtige Boechoutse natuurgebied.

Gidsbeurten lagere school

Drie maanden later krijgen ze uit handen van burgemeester Koen T’Sijen en in aanwezigheid van hun ouders hun certificaat van natuurgids en een talentenboekje. “Dankzij dit initiatief krijgt onze gemeente er een mooi, inclusief project bij”, zegt hij. “Een hele groep natuurgidsen staat nu klaar om de kinderen van de lagere school in het najaar door de Molenbeekvallei te gidsen. En dat is alweer een goede stap in de richting van een samenleving waarin iedereen zijn plekje heeft.

De gidsen van vzw De Maanwandelaars zullen samen met professionele gidsen van Natuurpunt en begeleiding van vzw De Maanwandelaars kinderen rondleiden in de natuur. “Ook in de toekomst blijft vzw De Maanwandelaars opleidingen tot natuurgids organiseren voor mensen met een beperking. De theorielessen en excursies zullen plaatsvinden in het toekomstig natuureducatief centrum, de Kiem, van vzw De Maanwandelaars dat grenst aan de Molenbeekvallei. In september start er een nieuwe cursus, waarvoor nog enkele plekjes vrij zijn”, zegt Bieke.

%d bloggers liken dit: