Elke Bernaerts is de meest verdienstelijke Edegemnaar van 2020

Op dinsdag 30 maart vond de uitreiking van de Prijs voor Verdienste van 2020 plaats. Uitstel is geen afstel in dit geval. Door de coronacrisis werd de uitreiking verscheidene keren uitgesteld. Bijna een jaar na datum ontvangt laureate Elke Bernaerts in beperkte kring haar prijs. De kersverse winnares trok het zich in ieder geval niet aan. “Ik viel compleet uit de lucht toen ze me opbelden om te vertellen dat ik de Prijs voor Verdienste had gewonnen.”

Elke ontvangt de Prijs voor haar initiatief‘ #Coronahulp, buren helpen buren, een facebookgroep waarop mensen tijdens de coronacrisis elkaar kunnen helpen. Elke richtte de groep op bij het begin van de crisis. De aanleiding was een gesprek met haar apothekeres die bezorgd was over de ouderen die naar de apotheek kwamen en boodschappen gingen doen in de winkel. “Deze mensen zijn net heel kwetsbaar en kunnen zwaardere gevolgen ondervinden van het coronavirus”, legt Elke uit. “Met deze facebookgroep willen we vrijwilligers inschakelen om hen te helpen. Niet omdat ze zaken niet meer kunnen, maar omdat ze het niet meer zouden mogen doen, omwille van hun eigen veiligheid. We proberen ervoor te zorgen dat mensen zo een klein netwerkje rond hen opbouwen."

De groep telt ondertussen meer dan 300 leden. “Ik was aangenaam verrast door het aantal vrijwilligers dat zich wilde inzetten. In het begin kregen we zelfs aanbiedingen van mensen van buiten Edegem,” zegt Elke. “Veel mensen hunkeren tijdens deze crisis naar een lichtpuntje. Het initiatief van Elke is er zo één,” vertellen burgemeester Koen Metsu en schepen voor cultuur Koen Michiels. “Zij is een terechte winnares en ze mag met trots de titel van Verdienstelijke Inwoner dragen.” Burgemeester Metsu voegt er nog aan toe: “Eigenlijk heeft iedere inwoner in dit Corona-jaar recht op de titel van meest Verdienstelijke Edegemnaar. We worden allemaal dit jaar erg op de proef gesteld.”

De facebookgroep ‘#Coronahulp, buren helpen buren’ is actief, dus mensen met een hulpvraag kunnen er nog altijd terecht. “Het zijn vooral praktische vragen die binnenkomen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, eens naar de apotheek te gaan of het gras te maaien. Maar soms zijn er ook mensen die eens even willen babbelen en dan bellen vrijwilligers hen op. Iemand helpen kan je leven zoveel beter maken en er zijn zoveel mensen die willen helpen. Gewoon doen, dus!” besluit een trotse Elke.

De Prijs voor Verdienste zet het ene jaar een verdienstelijke inwoner, en het andere jaar een verdienstelijke vereniging of organisatie uit Edegem in de schijnwerpers. Op die manier wil lokaal bestuur Edegem deze vrijwilligers bedanken voor hun jarenlange inzet. De Prijs voor Verdienste wordt jaarlijks uitgereikt op 11 juli, tijdens het evenement Vlaanderen Feest!

%d bloggers liken dit: