Europa en provincie ondersteunen startende bedrijven met hightech labo

TURNHOUT – De Open Manufacturing Campus (OMC) in Turnhout – ‘de meest productieve vierkante kilometer in hightech en life sciences’ – heeft er een troef bij: een hightech labo om startende maatbedrijven te ondersteunen bij allerhande technologische uitdagingen.

Het labo beschikt over geavanceerde meetapparatuur, een gesofisticeerd laserlabo, een goed uitgeruste werkplaats en ervaren experten. Deze realisatie maakt deel uit van het project FOKUS (Fabriek van de toekomst Ontwikkelen uit KennisbUndeling en Samenwerking) dat kan rekenen op Europese steun van Interreg Vlaanderen-Nederland, dat grensoverschrijdende projecten subsidieert, en een cofinanciering van de provincie. Eén van de eerste hightech-apparaten die werd aangekocht is een digitale 3D-meetmiscroscoop.

Marc Corthout, OMC Business Development Manager: ‘Het FOKUS-project biedt zowel de financiële middelen als het bruggetje naar Nederland. Met dit labo zet OMC zich eens temeer op de kaart als een valabele speler in de maakindustrie van Vlaanderen. Deze onderneming, die in het totaal vier miljoen euro kost, loopt over drie jaar. Bedoeling is dat bedrijven technologie delen. Daarvoor is deze Philipssite ideaal. OMC ging van start in maart 2015 en momenteel zijn er een twintigtal bedrijven- die allemaal iets met engineering hebben te maken – ondergebracht. Dat gebeurde naar analogie van Eindhoven waar 120 bedrijven elkaar vinden. Weet je dat meer dan de helft van de Beamerlampen (die dienen voor een projector, EM) in Turnhout worden gemaakt? Tijdens het voorbije WK voetbal waren acht van de twaalf stadions ermee uitgerust met hoge gasontladingslampen van hier.’

Bram Keymolen, medeoprichter van OMC-bedrijf Eye-Tec, dat een unieke service voor de gezondheidszorg heeft ontwikkeld: ‘Voor onze farmaklanten doen wij de opstart en kwalificatie van systemen voor lektesten van steriele ampullen, vials (medicijnflesjes) en spuiten. Het is belangrijk dat die productiesystemen alle lekken detecteren zodat een mogelijk niet-steriel geneesmiddel niet bij de patiënt terecht komt . Absolem ProLab heeft de lastertechnologie in huis om zeer gecontroleerde lekken te maken. Die hebben wij nodig om de lektestsystemen van onze klanten te testen. Inmiddels worden de lekteststalen wereldwijd verkocht.’ Bruno Dejaeghere, CEO van Absolem  uit Mechelen: ‘Met onze laserproceskennis en –apparatuur die we als Absolem Prolab twee jaar geleden hebben overgenomen van Philips kunnen we ‘gaatjes boren’ in glas dat een doormeter heeft van een tiende van een mensenhaar. De uitdaging was om in de glazen ampul eerst met een laser een wat breder bijna-gat te maken en in het dunne laagje overblijvend glas het dunst mogelijke gaatje gecontroleerd te maken. Dit gaatje van minder dan een honderdste van een millimeter precies nameten was zowaar een nog moeilijker opgave. Daar zorgde de nieuwe 3D meetmicroscoop (waarde 75 000 euro zonder BTW, EM) van FOKUS voor doorbraak.’

Gedeputeerde Peter Bellens (CD&V): ‘Europa investeert via FOKUS 173 749 euro in OMC. De provincie doet daar 34 749 euro bovenop. Met dit project bouwen we een uniek ecosysteem uit wat ook buiten onze grenzen zal worden gezien. Europa moet meer middelen vrijmaken voor KMO’s, die nu maar zes procent van de koek krijgen. De rest gaat naar grote bedrijven. Tweede probleem is dat KMO’s er niet in slagen om dingen te ver-markten. Ook daar kan Europa een rol in spelen, meer dan in de ontwikkeling van producten.’ (EM)

%d bloggers liken dit: