Groen Edegem is niet bereid om zomaar terug in de meerderheid te stappen

EDEGEM – De prijs voor de charmantste locatie van een verkiezingsdebat gaat naar jeugdhuis ’t Varken in Edegem waar gisteren zaterdag de zeven lijsttrekkers verzamelden in een gezellige tent in de Strijdersstraat. De vele aanwezigen konden vaststellen dat twee van de drie meerderheidspartijen (N-VA en Groen) alvast op een drietal cruciale punten van mening verschillen. In de drie gevallen koos de grootste oppositiepartij, CD&V, de kant van de burgemeester. Is er dan toch een verrassing in de maak?

Indien burgemeester Koen Metsu (N-VA) volgend jaar zou overstappen naar de federale regering dan staat de vervangburgemeester al klaar: Peter Verstraeten (OpenVLD). De twee spreken uit één mond, hebben dezelfde ideeën en ondanks het feit dat de liberalen maar één zetel hebben is de advocaat als schatbewaarder van de gemeente – dat doet hij al achttien jaar – gewoon onmisbaar. Anders ligt het blijkbaar in de relatie N-VA-Groen. Zetten we de drie ‘conflictpunten’ even op een rij:

Groen wil een einde stellen aan de verkavelingen. Jeroen Van Laer: ‘Er is meer dan genoeg verkaveld. Onze gemeente moet de laatste stukjes groen beschermen.’ Het duo Metsu-Verstraeten: ‘Makkelijk gezegd maar een aantal gebieden staan rood ingekleurd. Indien iemand op het idee komt om daar te bouwen kunnen we daar als gemeentebestuur gewoon niets tegen doen.’ Verstraeten: ‘Bovendien gaat een volledig verbod op verkavelen de prijzen de hoogte injagen.’ Vooral het dossier Mussenburg zorgt voor verdeeldheid. Van Laer: ‘Dit gebied moet groen blijven. Dat wordt bij de onderhandelingen na 14 oktober een breekpunt.’ Cd&V is wel voorstander van dit verkavelingsproject aan de Heihoefseweg. Het waren zij trouwens die het indertijd in gang hebben gezet. Tweede heikel punt: de verbindingsweg.  De Vlaamse Overheid onderzoekt een verbindingsweg vanaf de Mechelsesteenweg naar de Boniverlei. In Kontich gingen alle partijen – op uitzondering van lijst Sander – nog een stap verder. Zij willen een verbindingsweg + tot aan de Prins Boudewijnlaan. Metsu en Breugelmans zijn het eens: ‘De verbindingsweg zal ervoor zorgen dat het verkeer niet meer door het centrum, de Hovestraat en Buizegem moet.’ Van Laer: ‘De overheid moet eerst investeren in betere fietswegen en openbaar vervoer en daarna kan eventueel worden gesproken over een verbindingsweg tussen Mechelsesteenweg en Boniverlei.’ De kleintjes: Stefan De Winter (Vlaams Belang), Alessandra Lamm (sp.a) en André Van Ekelenburg (PVDA+d!Em) zijn eveneens tegen, bij Open VLD klinkt een ‘ja, maar’.

En tenslotte heb je nog de fusies. N-VA, OpenVLD en CD&V (‘omdat het toch niet anders kan’) zijn voor een fusie met Hove, de anderen tegen. Metsu: ‘Wanneer wij – met onze 22 000 inwoners – fusioneren met het kleine Hove – met 8 500 bewoners – krijgen we van de overheid elf miljoen subsidie waarmee meteen al onze schulden bijna zouden zijn weggewerkt. Drie punten waarbij dus N-VA/Open VLD het niet en N-VA/CD&V wél eens zijn. Toch zijn er nog beduidend wat verschillen tussen N-VA en CD&V: de locatie van het vrijetijdscentrum, het aantal sociale woningen, het invoeren van bewonerskaarten,… al zette de afsluitende zin van Bart Breugelmans tijdens het ATV-debat – dat nog moet worden uitgezonden – de deur op een kier: ‘Wij moeten een zo groot mogelijke meerderheid vormen  met zo weinig mogelijk partijen.’ In 2012 behaalden N-VA en CD&V 21 van de 27 zetels. Toen was het water veel te diep. Ligt dat nu anders? (EM/ Foto Sien Pillot)

 

%d bloggers liken dit: