Groen Mortsel plant zelf vredesvlag om 75 jaar Hiroshima en Nagasaki te herdenken.

Groen Mortsel betreurt dat het Mortselse stadsbestuur geen gevolg gaf aan de oproep om deze week de Mayors for Peace vlag te hijsen om de 75ste herdenking van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki op resp. 6 en 9 augustus zichtbaar te maken. Daarom heeft Groen Mortsel zélf een vredesvlag geplant aan het oorlogsmonument aan de Liersesteenweg. Hiermee wordt de eis van Mayors for Peace voor een wereldwijd kernwapenverbod ondersteund.

Op 6 en 9 augustus 2020 is het exact 75 jaar geleden dat de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki het slachtoffer werden van een aanval met kernwapens, met resp. 140.000 en 70.000 slachtoffers tot gevolg. Sinds 1982 ijvert het wereldwijde netwerk Mayors for Peace (8000 steden en gemeenten en 164 landen zijn lid) voor een wereldwijde nucleaire ontwapening. Vandaag telt de wereld immers nog steeds zo’n 13.400 kernwapens die gemiddeld 30 keer de kracht hebben van de bommen die 75 jaar geleden werden ingezet.

In België zijn 386 steden en gemeenten (waaronder ook Mortsel) lid van Mayors for Peace. Het netwerk heeft steden en gemeenten opgeroepen om met het hijsen van een Mayors for Peace vlag zichtbaar aandacht te besteden aan de 75te herdenking. “Omdat er afgelopen week nergens in Mortsel een vlag te zien was hebben we met Groen Mortsel  de vredesvlag op de symbolische dag van 9 augustus zélf geplant”, zegt fractieleider Ingrid Pira. “Mortsel, met haar gevoeligheid voor het Mortsels bombardement van 5 april 1943 is het aan zichzelf verplicht om de terreur van de kernwapens en de verzuchting voor nucleaire ontwapening en vrede aan de toekomstige generaties door te geven”.

%d bloggers liken dit: