Groen Mortsel wil Telramen over het hele Mortselse grondgebied

Bij het begin van het nieuwe schooljaar vraagt Groen Mortsel extra aandacht voor de veiligheid van schoolgaande fietsers en voetgangers.

Een middel om te weten waar maatregelen nodig zijn, is het netwerk van ‘Telramen’. “We hebben met Groen de afgelopen maanden heel wat telramen geplaatst in Mortsel en vragen aan het stadsbestuur om zo snel mogelijk over het hele Mortselse grondgebied telramen te installeren” zegt Groen gemeenteraadslid Michiel Hubeau. Groen Mortsel vindt verkeersveiligheid –zeker voor de zachte en kwetsbare weggebruikers als voetgangers en

fietsers- een prioriteit. Hiervoor moet een goed inzicht komen in de huidige verkeersstromen van zowel auto, vrachtwagens, fietsers en voetgangers en de gereden snelheid. Daarom lanceerde Groen Mortsel recent een oproep aan Mortselaars om “telramen” aan hun raam te plaatsen om zo een analyse te kunnen maken van de verkeersstromen. Na de oproep werden er 15 telramen bij Mortselaars thuis geplaatst. Hiermee werd het telraamnetwerk uitgebreid van 6 naar 21. “Om echt een grondige analyse van de verkeersstromen in Mortsel te maken vragen we het stadsbestuur om zelf ook te investeren in het telraamnetwerk” zegt raadslid Michiel Hubeau. Sinds begin deze week doorkruisen opnieuw vele honderden schoolgaande kinderen en jongeren onze stad dagelijks op hun fiets of te voet. Op heel wat plaatsen in Mortsel kan dit veiliger. In sommige straten kan je uit de telraamgegevens tot nu toe bijvoorbeeld afleiden dat er veel meer fietsers rijden dan auto’s – maar dat de fietsers het moeten doen met een smal dubbelrichting-fietspad. Bovendien zijn er in Mortsel veel klachten over ongewenst zwaar vrachtverkeer in straten, voortaan kunnen we dat met het Telraam opsporen.

Kortom : ‘Telraam’ kan de nodige gegevens bezorgen om een krachtig verkeersbeleid te ondersteunen,” stelt Michiel Hubeau. “Telraam is ook een prachtig voorbeeld van burgerwetenschap,  waarbij burgers door zélf telramen te plaatsen de wetenschap mee vooruit helpen. Op deze manier zijn mensen meer betrokken op zowel de wetenschap die de gegevens levert, als op het beleid dat daaruit volgt. Een manier van werken waar ik zelf vanuit mijn wetenschappelijke achtergrond erg enthousiast over ben,” aldus Michiel Hubeau. Groen doet daarom een oproep aan het stadsbestuur van Mortsel om zelf ook te investeren in deze relatief goedkope manier om het verkeer te analyseren. Uitgevoerde of nodige ingrepen in de inrichting van straten en wijken worden zo heel goed zichtbaar. En dit kan de veiligheid en gezondheid van de Mortselaar enkel maar ten goede komen,” besluit Michiel Hubeau.

%d bloggers liken dit: