GTI Mortsel viert zijn zestig jaar met feestelijke opening van nieuwbouw

Op vrijdag 7 oktober 2022 vierde het Gesubsidieerd Technisch Instituut in Mortsel, kortweg GTI, dubbel feest. De school bestaat 60 jaar en daarbovenop wordt de nieuwbouw dit weekend feestelijk geopend. Na 60 jaar wil het GTI jongeren enthousiast blijven maken voor techniek.

Een beetje geschiedenis

Op 1 september 1962 klonk voor de eerste keer de schoolbel van het GTI. Om antwoord te bieden op de hogere eisen van de arbeidsmarkt werd de gemeentelijke beroepsschool opgericht. De school opende zijn deuren met welgeteld 39 leerlingen en 4 leerkrachten in 2 studierichtingen: sanitaire installaties en binnenhuisversiering. In zijn beginjaren vonden lessen plaats in 3 gehuurde gebouwen in de Lieven Gevaertstraat, de Deurnestraat en het Deurneleitje.

De onderwijswereld stond niet stil. In 1970 verhuisde het GTI naar zijn huidige stek in de Dieseghemlei. In de loop der jaren werd het vernieuwd secundair onderwijs (VSO) ingevoerd en het studieaanbod uitgebreid met nieuwe studierichtingen binnen ASO, TSO en BSO. Papier ruimde intussen ook de baan voor digitalisering en modernisering van het secundair onderwijs. Op 1 september 2020 nam directeur Mevr. Essers het roer over van de school. Samen met het team werd de ASO-richting Natuurwetenschappen ingericht en wordt de modernisering van de 3e graad verder voorbereid.

De nieuwbouw

Op de bestaande terreinen van het GTI werd een extra gebouw opgetrokken. Dankzij capaciteitsmiddelen van de Vlaamse overheid kon de school zijn infrastructuur uitbreiden en het hoofd bieden aan de groei in leerlingenaantallen. De nieuwe ruimtes worden gebruikt én ingericht op maat van het STEM-onderwijs in de 1e graad. Met de opening van twee klaslokalen en een grote multifunctionele ruimte kunnen leerlingen zich optimaal ontwikkelen in de verschillende STEM-lessen en technieken.

“Na 60 jaar zit het GTI nog steeds boordevol ideeën, plannen en ambities. Het GTI wil jongeren enthousiast blijven maken voor techniek door samen te werken aan een duurzame toekomst. Daar kunnen we als lokaal bestuur alleen maar trots op zijn.”, aldus bevoegd schepen Livia Moreau.

%d bloggers liken dit: