Heraanleg van Boechoutse dorpskern valt in de prijzen

De Vereniging voor Openbaar Groen heeft op 19 december de beste gemeentelijke groen-, bloemen- en bijenprojecten van het afgelopen jaar beloond. De gemeente Boechout werd derde laureaat met het Wiebelplein, dat deel uitmaakte van de heraanleg van de dorpskern. Daarnaast kreeg het project de labels ‘Waterproof’ en ‘Zonder is gezonder’. Elk jaar organiseert de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) de wedstrijd Groene Lente. Door creatieve en vernieuwende projecten in de kijker te zetten, willen ze openbaar groen promoten. Alle Vlaamse gemeenten kunnen ieder jaar deelnemen. Dit jaar dienden 70 gemeenten één of meerdere projecten in. Op 19 december vond de finale plaats in Oudenaarde. Boechout viel daarbij in de prijzen.

In de categorie ‘Omgevingsgroen’ werd Boechout derde laureaat met het park Groene Stap, dat deel uitmaakte van de herinrichting van de dorpskern en intussen werd omgedoopt tot het Wiebelplein. De VVOG prijst de heraanleg: “Ter hoogte van de openbare gebouwen, de bibliotheek en school, is er een goede balans tussen verhardingen en groenperken met een sierlijke plantenkeuze. De speelzone en het amfitheater zijn aantrekkelijke functies die in de groenzone zijn opgenomen. De volledige ruimte nodigt de toevallige passant of fietser uit om hier te verpozen.”

Daarnaast kreeg het project ook de labels ‘Waterproof’ voor de waterrobuustheid en ‘Zonder is gezonder’ voor het pesticidenvrij beheer.

Schepen van Publiek domein en Wijken Philip Verstappen mocht de felicitaties en prijzen in ontvangst nemen. “We hebben geprobeerd om van de dorpskern een groenere en rustige omgeving te maken waar mensen graag vertoeven. Dat deden we onder andere met een fiets- en wandelboulevard, bijvriendelijke en kleurrijke planten, een leestuin, een speeltoestel, een fontein en een amfitheater. Ook zijn er systemen aangelegd om hemelwater te bufferen en tot een optimale infiltratie te komen”, zegt hij. “Uiteraard zijn we trots dat deze veilige, groene omgeving in ons dorp nu in de prijzen valt.”

%d bloggers liken dit: