(Her)ontdek de trage wegen in de Antwerpse Zuidrand tijdens de Dag van de Trage Weg

Tijdens de Dag van de Trage Weg zetten wandelaars, fietsers en joggers hun favoriete paadjes, kerkwegels en doorsteekjes in de kijker. In de Antwerpse Zuidrand neemt een gids je mee langs nieuwe trage wegen door Hove en Lint op zondag 18/10.

Trage wegen zijn veilige, natuurlijke en gezonde verbindingen”, vertelt Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur. “Het zijn de rustige paadjes die wandelaars en fietsers gebruiken voor woon-werkverkeer, om de kinderen naar school te brengen of om te ontspannen. Ook voor onze biodiversiteit zijn het waardevolle verbindingen. Als provincie kijken we waar er kansen liggen om trage wegen te openen en verbinden, over de gemeentegrenzen heen.

Hiervoor werken we nauw samen met partners als Streekvereniging Zuidrand en de Regionale Landschappen”, vult Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor het gebiedsprogramma Zuidrand, aan. “Zo streven we naar een aaneengesloten, beleefbare open ruimte in de Antwerpse Zuidrand. Met plaats voor trage wegen, bossen, natuur, water, landbouw, erfgoed en ontspanning. Met deze concrete projecten maken we ons beleid inzake ruimte en milieu tastbaar voor onze inwoners. In de Zuidrand worden zeven trage wegen aangelegd als demonstratieproject; met name in Edegem, Borsbeek, Lint, Kontich, Aartselaar, Hove en Mortsel.

Nieuwe trage wegen in de Zuidrand met Europese steun

Sinds 2018 kwamen er heel wat trage wegen bij in de Antwerpse Zuidrand dankzij het Interreg project Nature Smart Cities. Bart Seldeslachts, voorzitter van de Streekvereniging Zuidrand, licht het project toe: “Met Nature Smart Cities willen we een business plan ontwikkelen dat gemeenten kunnen gebruiken bij de aanleg van groene infrastructuur zoals trage wegen en poelen voor regenwaterbuffering. Zo kunnen inwoners genieten van deze nieuwe verbindingen en werken we samen met onze gemeenten om hen te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.” Meer informatie over het project lees je op http://www.naturesmartcities.eu en op de websites van Streekvereniging Zuidrand en provincie Antwerpen (zoekterm ‘Nature Smart Cities’).

Verken de nieuwe trage wegen in Hove en Lint op 18/10

In de Antwerpse Zuidrand nemen Streekvereniging Zuidrand en verschillende partners je mee langs nieuwe trage wegen in Hove en Lint.

Gidsen van Natuurpunt Land van Reyen, Natuurpunt Zuidrand, Streekvereniging Zuidrand, strategisch project Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand en provincie Antwerpen geven je meer uitleg over recente realisaties en toekomstplannen.

We starten om 14u (duur: 2u) aan het Klimaatbos langs de Luitersheide in Lint.

Praktisch

De eerste groep vertrekt om 14u. Wanneer deze groep volzet is, voorzien we een tweede groep om 14u20. De wandeling duurt circa 2u.

Inschrijven is verplicht en kan per e-mail via lotte.meuleman@provincieantwerpen.be uiterlijk tot donderdag 15/10.

Neem zeker een mondmasker mee om de gidsen, andere deelnemers en jezelf te beschermen tijdens de toelichtingen en op smalle paden.

Kom zoveel mogelijk te voet of met de fiets. Fietsen kunnen gestald worden aan het Klimaatbos. Auto’s kan je parkeren aan het Lerenveld.

We voorzien een sappig stuk fruit voor elke deelnemer!

Foto: Het nieuwe vlonderpad aan de Luitersheide in Lint neemt bezoekers mee doorheen het prachtige gebied. Copyright: provincie Antwerpen
%d bloggers liken dit: