Herstel vijver in abdijpark Hemiksem

Kempens Landschap en gemeente Hemiksem nemen de eerste stap in de opwaardering van het abdijpark. In het abdijpark van Hemiksem is er heel wat beweging vlak na de feestdagen. Een quasi volledig dichtgegroeide vijver wordt er vakkundig geruimd en weer open gemaakt door overtollig slib en rietvegetatie af te graven en weg te voeren. In het abdijpark bevinden zich twee waterpartijen, maar dit zal de meeste bezoekers momenteel ontgaan. De vijver naast de toegangsweg vanuit de Nijverheidsstraat was volledig dichtgegroeid met riet en door jarenlange slibvorming stond er nauwelijks nog water in.

Toch is deze waterpartij potentieel een interessante biotoop voor allerlei fauna en flora. Als eerste stap in de landschappelijke opwaardering van het abdijpark is ervoor gekozen om het gebied te herstellen tot een open water met rietzone en een bloemenrijke ruigte.

De werken duren slechts enkele dagen. Het abdijpark is eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos. Vorig jaar namen de gemeente Hemiksem en Kempens Landschap het gebied in erfpacht. Hierdoor kan het beheer van het park beter aansluiten bij die van het beschermde abdijcomplex. Om dat te realiseren werd in opdracht van Kempens Landschap een natuurbeheerplan opgemaakt.  Burgemeester Luc Bouckaert is alvast opgetogen en zegt : Het herstel van de vijver is een mooie eerste zichtbare verandering in het park. Dankzij de samenwerking met Kempens Landschap is er heel wat in beweging gezet. Er ligt nog een grote opdracht om de komende jaren de vooropgestelde doelstellingen te realiseren, maar ik ben ervan overtuigd dat we dit samen tot een succesvol einde zullen brengen!”

%d bloggers liken dit: