Hoe beleefde u de start van het schooljaar?

Vorige week beleefden we allicht een van de meest bijzondere 1 septembers aller tijden. Op de eventuele effecten van de schoolstart is het nog even wachten, maar de Grote Coronastudie wil alvast achterhalen hoe leerlingen, leerkrachten en ouders de eerste week beleefden.

Twee weken geleden namen bijna 25 000 Belgen deel aan de Grote Coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, met steun van UHasselt, KU Leuven en ULB, en met een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Ondertussen is de coronasituatie in ons land alweer aan verandering onderhevig: na enkele weken van dalende cijfers, zit het aantal besmettingen sinds enkele dagen weer in stijgende lijn.

Al dan niet quarantaine?

“Afwachten hoe de cijfers de komende tijd zullen evolueren”, zegt prof. Pierre Van Damme, epidemioloog op de Universiteit Antwerpen. “Mensen die terugkeerden uit vakantie, eventueel in een rode zone, zullen daar ongetwijfeld een impact op hebben, naast wat coronamoeheid. Ook de heropening van de scholen kan een invloed hebben, maar op dat eventuele effect is het allicht nog even wachten.”

In een nieuwe golf van de Grote Coronastudie vuren de wetenschappers naast de klassieke batterij vragen ook enkele actuele stellingen op de deelnemers af. “We willen onder meer weten of de respondenten de voorbije dagen terugkeerden uit een rode zone of dat ze nauw contact hadden met iemand die terugkeerde uit zo’n rode zone”, aldus Koen Pepermans, sociaal wetenschapper op UAntwerpen. En belangrijk: werd de verplichte quarantaine daarbij gerespecteerd, en voor hoeveel dagen?”

Duidelijke regels?

Bijna vanzelfsprekend zijn er ook vragen over de start van het nieuwe schooljaar. Zowel leerlingen, leerkrachten als ouders van schoolgaande kinderen kunnen onder meer aangeven of ze de regels rond het naar school gaan in coronatijd al dan niet duidelijk vinden. Tenslotte polsen de wetenschappers ook naar de vaccinatiebereidheid van de Belgen.

De Grote Coronastudie wordt om de twee weken georganiseerd. Op dinsdag 8 september kan ze dus opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat weer tussen 10 en 22 uur.

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

%d bloggers liken dit: