Juli eindigt traditioneel met vier dagen feesten op Sfinks Mixed

BOECHOUT – Het vierdaagse gratis Sfinks Mixed festival in Boechout viert deze zomer zijn 42ste editie. Op de festivalweide kom je de hele dag door vrolijke parades tegen. Voor de kleinsten is er een kidz village en op de kleurrijke wereldmarkt vind je spulletjes en info over mooie projecten uit alle hoeken van de wereld. Sfinks Mixed brengt een divers programma voor jong en oud, gezinnen met kinderen en avontuurlijke muziekliefhebbers.

Op Sfinks Mixed – op het Molenveld, gelegen tussen de Welvaartstraat en de Oude Steenweg, ontmoet je artiesten van over de hele wereld. De organisatoren noemen het niet voor niets de wereld in het klein. Niet onterecht want je vindt er trommels uit Mozambique, een party animal uit Maleisië of funky beats van eigen kweek. Donderdag 26 juli en vrijdag loopt het festival van 16 uur tot 2u30, op zaterdag zelfs van 11 uur tot 4u30 en op de slotdag van 11 uur tot 1 uur.

Het is uiteraard onbegonnen werk om een volledig overzicht te geven van het programma maar ik neem er toch vier ‘toppers’ uit. De meeste onder hen treden niet zo vaak meer op de voorgrond maar stonden enkele jaren geleden volop in de schijnwerpers. Vooreerst is er Zap Mama (zondag om 19 uur). De groep werd in 1990 opgericht door Marie Daulne, een Belgische van Congolese afkomst. Hun muziek is een mengeling van soul, gospel en Afro-Cubaanse ritmes. Ze speelden op de soundtrack van de Amerikaanse film Mission: Impossible II. Ze zingen in het Frans en Engels. Daulne is in het vroegere Zaïre geboren uit een Belgische vader en een zwarte moeder. Haar muzikale creaties komen voort uit deze dubbele achtergrond. In 1990 bracht Daulne vijf jonge zangeressen bijeen voor een zanggroep genaamd Zap Mama. In 2005 nam ze samen met Monza het themalied voor de vieringen van 175 jaar België op: ‘Ik Hou van U/Je t’aime tu Sais’.

Op de openingsdag warmt Oumou Sangaré, één van de populairste artiesten van West-Afrika – als dat al nodig zou zijn – de concerttent op om 21 uur. Haar betoverende Malinese stem wordt ondersteund door traditionele instrumenten zoals de karignan (een ijzeren buisvormig gongetje), djémbé en de kora (snaarinstrument dat tot de familie van harpen behoort). Julian Marley uit Jamaïca sluit op zondag om 21 uur het festival af. Hij is de zoon van Bob en erfde alvast het talent van zijn vader. Hij is een singer-songwriter en een producer en won in 2009 een Grammy Award voor zijn album Awake . The New York Salsa All Stars staan op zaterdag om 21 uur op het podium. Het zijn tien van de meest prestigieuze salsamuzikanten die worden vergezeld door Frankie Morales, de stem van Oye Come Via met Tito Puente, een nummer dat ook werd gebracht door Santana.

Voor de kinderen zijn er optredens van Kaatje, Dimitri Leue, Jan De Smet en Zannemie & de bende. In het Kidzvillage kan je workshops volgen zoals Senegalese dans, djembé, buikdans of een rinkelbom knutselen en er is ook een verhalentalent. Naast de hogergenoemde gevestigde waarden ligt er bijzonder veel aandacht op Zuid-Amerikaanse muziek, Urban Sounds & Beats met dj’s uit Berlijn, London, maar ook Kampala en Casablanca. Er is uiteraard ook de feelgood markt, een babybar, lockers – ook met opladers voor je gsm-, zengarden en eten en drinken in overvloed. Er is een camping en een BBQ-zone. In de zengarden kan je verscheidene workshops volgen waaronder zowaar lachyoga. Meer info op www.sfinks.be. (EM)

%d bloggers liken dit: