Kasteel Hof Ter Linden

Het domein Hof Ter Linden is sinds 2012 in handen van de gemeente Edegem, Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos. De site vertelt ook een groot verhaal. Het belangrijkste gebouw op de site , het kasteel wordt nu gerestaureerd via een plan dat werd goedgekeurd door de Vlaamse Administratie in 2018. De werken worden op 4,1 miljoen euro geraamd en op 23 mei kwam Vlaams minister – president Geert Bourgeois persoonlijk melden dat de Vlaamse Overheid hierin een belangrijk aandeel zal bijdragen , d.w.z. een bedrag van ongeveer 2,3 miljoen euro.

Onroerend erfgoed is de uitdrukking van wie we zijn en waar we vandaan komen. Het vertelt het verhaal van de stad , het dorp , de gemeente of het land. Erfgoed is van en voor iedereen.

Via een masterplan is Edegem bezig met het opwaarderen en ontsluiten van de site en zal zo een domein creëren van ongeveer 90 ha en een verbinding hebben tussen het Fort V domein en Hof Ter Linden. Investeren doet men in de gebouwen via partners , zie de recente innovaties voor beide koetshuizen.

De natuur en de paden langs de historische dreven  worden herstelt om zo tot een groot wandelgebied te komen. Sluitstuk wordt dus de kasteelrestauratie. Dit is nodig, want zolang het niet gerenoveerd wordt gaat de staat van het neoclassicistisch  gebouw er ieder jaar een beetje op achteruit. De plaats ademt geschiedenis uit en was vanaf 1981 beschermd monument.

“ Wij hebben spijtig genoeg geen organisatie als The National Trust in Engeland “ zei de minister- president,  maar hier hebben kunnen we toch spreken van een mini National trust, met de samenwerking tussen de overheid en het Kempens Landschapgoed.  Het is een uitdaging om er hedendaags mee om te gaan. Wat doe je ermee? De bestemming moet zowel open zijn voor eigen gebruik en anderzijds de ziel van het erfgoed bewaren.

De restauratie zal zowel  gebeuren  aan de buitenzijde en aan de binnenkant . Edegem zal het kasteel klaarmaken voor een toekomstige uitbating.

Tekst & Foto: Gust Charrin

%d bloggers liken dit: