Lier krijgt erkenning als ‘bijvriendelijke’ gemeente

Van 27 mei tot 3 juni 2019 vond de ‘Week van de bij’ plaats in Vlaanderen. Met dit initiatief wil de Vlaamse Overheid de aandacht vestigen op de belangrijke rol die bijen spelen in de voedselvoorziening. Ook Stad en OCMW Lier nam deel aan deze projectweek, keurde in dat kader een bijenactieplan goed en ondertekende het ‘charter bijvriendelijke gemeente’. Doel is om ervoor te zorgen dat Lier in de toekomst bijvriendelijker ingericht wordt zodat de bijenpopulaties floreren. Stad en OCMW Lier heeft voor deze eerste deelname 1 op 3 bijtjes verdiend.

Het slotevenement, mede georganiseerd door de Lierse milieuraad, vond plaats op 9 juni op de evenementenweide aan de Netelaan. De 200 bezoekers kwamen meer te weten over bijen in het ‘darrencafé’, een kleine infomarkt met infostandjes en kraampjes met honing en andere bijenproducten. Tijdens een fiets- of wandeltocht gingen ze langs bij een imker, een biotuinder, de bloemenweide. De tuin van het Lierse stadsmuseum werd omgetoverd tot een bijvriendelijke tuin met educatieve bijenkast. Kinderen krijgen er tijdens workshops uitleg van de imker. Er kwam ook een bijenhotel in de stad en een zaadbommenweide.

Met deze eerste deelname aan dit project heeft Lier zich op de kaart van de bijvriendelijkste gemeenten gezet. Bij deze erkenning hoort een label ‘week van de bij 2019’, dat in de vorm van een bord zal opgehangen worden bij het bijenhotel op de vest in de Antwerpsestraat.

Ook dit jaar zal het stadsmuseum deelnemen aan de week van de bij.

 

Foto: Pixabay

%d bloggers liken dit: