Marieke Vervoort ‘The Beast from Diest’ is overleden

Onze Belgische trots van de paralympische atleten nam gisteren afscheid van het leven. De paralympische kampioene leed aan een ongeneeslijke spierziekte en werd 40 jaar. Wielemie, zoals iedereen haar noemde, nam twee keer deel aan de Paralympische Spelen. In 2012 won ze een gouden medaille op de 100 meter sprint en een zilveren medaille op de 200 meter in Londen. In 2016 behaalde ze een zilveren medaille op de 400 meter en een bronzen medaille op de 100 meter in Rio de Janeiro. Wielemie’, de rolstoelatlete die heel Vlaanderen inspireerde vertelede in één van haar laatste interviews : “Ik wil liever dat mensen me herinneren van mijn olympische schreeuw dan van mijn pijnschreeuwen. Maar de pijn is te erg geworden en Marieke kreeg gisteren waar ze ruim tien jaar geleden al de papieren voor tekende: euthanasie. Marieke Vervoort leed aan een zeldzame aandoening aan het ruggenmerg. Er is nooit echt gevonden wat er scheelde. In 2000 belandde Marieke in een rolstoel. Tijdens haar revalidatie ontdekte ze de sportieve kansen voor rolstoelatleten. Ze probeerde basket en proefde van diepzeeduiken. Maar het was pas toen ze gepord werd voor een triatlon dat ze besliste: sport zal mijn leven worden. Maar toen al vertelde Marieke : ‘Wanneer er geen levenskwaliteit rest, wil ik niet meer leven. Maar ik wil niet eenzaam sterven. Dus organiseer ik mijn eigen einde’. Wanneer ik compleet afhankelijk ben van andere mensen, laat ik professor Wim Distelmans komen en dan mag hij mij een spuitje geven. Euthanasievoorvechter professor Wim Distelmans noemde Marieke een mooi voorbeeld van hoe euthanasie een leven kan verlengen.

“Niet alleen omdat mensen dan geen zelfmoord plegen. Vooral door de rust. De zekerheid van een noodrem om het ondraaglijke lijden te stoppen. Die kalmte laat ook iemand langer leven.” De afgelopen maanden werkte Wielemie een ‘bucket list’ af – een lijstje van dromen die ze nog graag wilde vervullen. De kers op de taart was op 21 september, op het circuit van Zolder, waar Marieke kon meerijden met piloot Niels Lagrange, in zijn Lamborghini, een racewagen die vlot 290 km/uur op de teller krijgt. “Ik heb de hele rit zitten lachen”, zei ze nadien. Aan het nakende einde wou ze toen weinig woorden vuil maken. “Ik leef van dag tot dag en geniet van de kleine dingen.” Regioradio Zuidrand wil zijn medeleven betuigen bij de familie en vele vrienden van Wielemie.

Wil je ook jouw medeleven betuigen? Op het stadhuis van Diest ligt vanaf deze ochtend  9 uur een rouwregister, je kan dit tijdens de openingsuren gaan tekenen.

Foto: Eddy Peeters

 

%d bloggers liken dit: