Meer mensen willen mondmasker verplicht zien worden

Grote Coronastudie toont aan dat één kind op vijf deel van de vakantie bij grootouders zal zijn

Meer en meer mensen zouden een mondmasker graag verplicht zien worden, bijvoorbeeld in de supermarkt. En heel wat kinderen en jongeren brengen een stuk van de vakantie met hun grootouders door. Dat en veel meer blijkt uit een nieuwe golf van de Grote Coronastudie.

Op de laatste dag van het schooljaar liep dinsdag de veertiende golf van de Grote Coronastudie. Die bevraging is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, mee ondersteund door UHasselt, KU Leuven en de ULB. Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) geeft de bevraging een financieel duwtje in de rug. Bijna 27 000 mensen vulden de bevraging in.

Bij de start van de zomervakantie polsten de wetenschappers onder meer naar de vakantieplannen van de kinderen. Uit een eerste analyse van de data blijkt dat de meeste kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar effectief vakantieplannen heeft. 65 procent geeft aan met het gezin op vakantie te gaan. Eén op drie doet een sportkamp, één op vier gaat op kamp met de jeugdbeweging.

“20 procent van de kinderen en jongeren geeft aan tijd met de grootouders te zullen doorbrengen”, zegt prof. Thomas Neyens (UHasselt/KU Leuven). “Bij de kinderen tot 8 jaar is dat zelfs zowat 25 procent.”

Enkele andere resultaten die aangeven dat van de versoepelingen gebruik wordt gemaakt:

–         Mensen tot 65 hebben de laatste twee weken steeds meer contacten met anderen. Gemiddeld zien ze per week 6 à 7 anderen ‘in het echt’. 65+-ers zien nog steeds minder mensen.

–         Eenzelfde evolutie zien we bij het geven van handen en zoenen. Ook dat doen we sinds enkele weken veel vaker. Oudere mensen, maar ook mensen uit de categorie 35 tot 65 jaar zijn er voorzichtiger mee.

–         Het percentage deelnemers dat aangeeft COVID-19-symptomen te vertonen, maar toch zegt nooit een mondmasker te dragen, daalt significant doorheen de tijd. Jongeren trokken er zich er in het begin het minst van aan, maar zijn er zich nu wel veel meer van bewust.

Sinds begin juni geven meer en meer respondenten aan dat ze een mondmasker graag verplicht zouden zien worden in bepaalde situaties. Dat geldt zeker voor klanten (van 61 naar 77%) en personeel (van 75 naar 83%) in supermarkten. Ook in andere winkels zijn meer respondenten voorstander van een masker voor klanten (van 55 naar 70%) en voor personeel (van 67 naar 76%). Alleen in de werkcontext en op straat is er geen stijging.

De Grote Coronastudie wordt voortaan om de twee weken georganiseerd. Op dinsdag 14 juli kan ze dus opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat weer tussen 10 en 22 uur.

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

%d bloggers liken dit: