Morgen reist een (lege) kernbom van Boechout naar Brussel

Joost Derkinderen is vrijwilliger bij Pax Christi en andere vredesbewegingen en gemeenteraadslid voor Groen/Gangmaker in Boechout.

Morgen treedt het nieuwe verbodsverdrag op kernwapens in werking, en dit wil Joost, samen met leden van Pax Christi, Vrede vzw, NoNukes en bezorgde burgers,… onder de aandacht brengen.

Derkinderen: ‘Ikzelf trek deze vrijdag met mijn (lege) kernbom naar Brussel om met verschillende organisaties België te vragen om onze boodschap over te brengen. Niet ongerust zijn, wij komen in vrede.’

‘Ik reis met model schaal 1/2 van de kernwapens die in België regelmatig opgeslagen worden, type B61. Ik ga de trein nemen vanuit Boechout . Normaal vertrek ik om 10u22. Eigenlijk ben ik wel benieuwd naar de reacties van de medereizigers.’

Het nieuwe verdrag zorgt voor een verbod op het gebruiken van en het dreigen met kernwapens, alsook op de ontwikkeling, het testen, het verwerven, het bezitten, het opslaan en het transfereren ervan vanaf vrijdag 22 januari, dit door de landen die dit ondertekenen. België zal dit echter niet doen.

Derkinderen: ‘Het kernwapenverdrag is wel degelijk belangrijk. Eigenlijk is de dreiging van een kernwapenramp nu groter dan ooit, maar het dringt niet door. Er zijn nog steeds ongeveer 14 000 kernwapens in de wereld, er is een tijd geweest dat dit het aantal kernwapens verminderde, maar de laatste jaren blijft het ongeveer op hetzelfde niveau. Deze kernbommen zijn meestal vele malen krachtiger dan de bommen die op Hiroshima en Nagasaki zijn gedropt. In België liggen er kernbommen. Meer en meer landen hebben plannen om kernwapens te maken. India en Pakistan bewijzen dat kernmachten onderling oorlog voeren. Een recente peiling gaf aan dat een meerderheid van de bevolking tegen kernwapens is, en dit over alle politieke strekkingen heen. Binnenkort komen er vernieuwde kernbommen naar België, vooral daarvoor hebben we peperdure F35 vliegtuigen aangekocht.’

‘Al ongeveer 70 jaar horen we hetzelfde liedje, ‘kernwapendreiging om vrede te bewerkstelligen’, maar angst is een zeer slechte raadgever. Deze dreiging helpt ons geen stap dichter bij vrede. Integendeel hoe langer dit liedje duurt, hoe gevaarlijker het wordt.

Tijd dus om de beschikbare financiële middelen te steken in de andere uitdagingen die we hebben. Kernwapens bieden geen oplossing voor problemen zoals klimaatopwarming, covid-19, terrorisme, armoede, …Tijd om vrede terug de plaats te geven die het verdient. Laten we zwaar investeren in diplomatie, en zorgen voor een betere verdeling van rijkdom in de wereld. Vrede en solidariteit zorgen voor een stabiele en warmere samenleving. Morgen is het een feest, het in werking treden van het nieuwe verbodsverdrag. We gaan dit dan ook vieren door het glas te heffen. Tijd dat België opnieuw een voortrekkersrol opneemt voor een veiligere wereld, tijd dat ons land België dit verdrag ondersteunt en uiteindelijk ook ondertekent.’ (Antwerps Persbureau)

%d bloggers liken dit: