Mortsel herdenkt slachtoffers 5 april met lichtveld op begraafplaats

Op zaterdag 31 oktober werden er op de begraafplaats van Mortsel-dorp kaarsjes gezet bij de 471 kruisjes op het ereperk van 5 april 1943. Met dit symbolisch gebaar wil het lokaal bestuur Mortsel de slachtoffers van het bombardement van 5 april herdenken. De kaarsjes werden al even aangestoken en vormden een sfeervol lichtveld op de vooravond van Allerheiligen. De kaarsen zullen ook vandaag op 1 november branden. We willen ook iedereen thuis vragen om een kaars of een lichtje voor het raam te zetten. Zo brengen we samen een beetje licht in deze donkere periode.

Het was de burgemeester die in naam van alle Mortselaars symbolisch stilstond bij de vele slachtoffers van het bombardement. Door de huidige coronatoestand, was enkel hij aanwezig op dit initiatief, dat mee gedragen werd door de leden van de werkgroep 5 april.

“In deze coronatijd wil ik in naam van alle Mortselaars symbolisch even stilstaan bij de vele slachtoffers van het grootste drama van onze stad. En dit met veel respect en eerbied voor alle slachtoffers en hun families”, aldus burgemeester Erik Broeckx. “Maar ik steek tegelijk ook een kaars aan voor al die mensen die in deze coronatijd door omstandigheden misschien niet op het kerkhof geraken, terwijl ze graag een bezoekje zouden brengen.”

Wat er tijdens WO II in Mortsel gebeurde, maakt zo veel jaren later nog steeds veel indruk. Dat merkten we ook tijdens de 75-jarige herdenking 2 jaar geleden. Onder de noemer ‘Geef hen een plaats in je hart’, werden toen maar liefst 936 herinneringsdoosjes gevuld door Mortselaars, één voor ieder slachtoffer van het dodelijkste bombardement van heel de Benelux tijdens WO II. De doosjes stonden een hele tijd op het Stadsplein en kregen later een permanente plek op de begraafplaats van Mortsel-dorp. Daar kan de herdenkingswand nog steeds bezocht worden. Omdat we het nooit zouden vergeten.

 

%d bloggers liken dit: