N-VA en Groen verlengen hun samenlevingscontract in Aartselaar

AARTSELAAR – Vaak moet men wachten tot aan het eind van het een verkiezingsdebat alvorens de interessantste vraag wordt gesteld: ‘met wie wil u de meerderheid vormen?’ Gisterenavond, in een volgelopen cultureel centrum in Aartselaar, was dat niet anders: N-VA en Groen zijn bereid om verder te gaan. Vraag is of de enige oppositiepartij –  die over enige draagkracht beschikt – , de OpenVLD, in staat zal zijn om spelbreker te worden.

René Lauwers (Groen) liet er geen twijfel over bestaan: ‘Wij willen verder doen met deze coalitie.’ Sophie De Wit (N-VA) zei het iets indirecter: ‘Wij gaan ons programma verder uitwerken met partijen die bereid zijn om daaraan mee te doen maar daar geen fortuinen voor gaan uitgeven.’ Een duidelijke hint richting OpenVLD. De burgemeester verweet Glenn Anné eerder dat zijn plannen ‘onmogelijk te verwezenlijken zijn in een tijdsbestek van zes jaar en bovendien onbetaalbaar.’ Shari Van Kerckhoven, momenteel met sp.a mee aan het stuur, gaf weinig blijk van enige ambitie. Met – net als Groen – één verkozene mag je al blij zijn dat je de gemeente mee bestuurt uiteraard. Rudy Siebens – die namens CD&V/NAP de herstellende Kris Wils verving – liet uitschijnen dat zij bereid zijn om met iedereen te praten terwijl de opmerking van Mike Schuurmans (‘Wij nemen elke uitnodiging aan maar dat wil niet zeggen dat we er ook op ingaan’) eerder lachwekkend overkwam. Het Vlaams Belang – dat sowieso niet in de onderhandelingen zal worden betrokken – slaagt er immers zelfs niet in om met een halve lijst naar de kiezer te trekken.

Het water is veel te diep tussen de N-VA en de ‘vroegere’ machtshebbers, die jarenlang van Aartselaar een blauwe enclave maakten in de Zuidrand. De discussies tussen de burgemeester en de lijsttrekker van Open VLD zorgden voor het meeste animo. In verband met ‘ t Sportzicht’:  De Wit: ‘U bent jaloers omdat wij dingen hebben gedaan die u niet heeft kunnen verwezenlijken.’ Anné: ‘Het project heeft vier miljoen gekost. Indien u twee miljoen minder had uitgegeven, dan zouden de voetpaden er nu goed hebben bijgelegen. De concessiehouder moet amper 800 euro betalen en dan hoor ik nog dat één van de vier verenigingen die er huizen, gebruik maakt van een eigen kantine.’ Gelukkig waren de zes het (bijna allemaal) over een aantal dingen wél eens: het zwembad is verouderd en moet dringend plaatsmaken voor een intergemeentelijk project (Niel en Hemiksem zijn bereid om mee te investeren) en het jeugdhuis De Leonaar mag niet alleen worden gereserveerd voor activiteiten van de jongeren, al krijgen die wel de voorkeur. Alleen Open VLD is het hiermee niet eens. De avond werd afgesloten met twee pittige discussies. De N-VA verweet het CD&V/NAP plat populisme in verband met hun vraag naar meer bewonerskaarten. ‘In 2012 was de CD&V daar volledig tegen’, zei de burgemeester. Groen nam het niet dat de Open VLD hen verweet dat de aanleg van het groen langs de wegen veel beter had gekund. ‘Nu stap je vanuit je wagen recht het slijk in’, argumenteerde Glenn Anné.

Kortom, de inwoners van Aartselaar weten hoe de kaarten liggen, al hadden ze daar dit debat wellicht niet voor nodig. Wel jammer dat een aantal aanwezigen het voortijdig voor bekeken hielden. De mensen tot middernacht onderhouden over politiek is net iets teveel gevraagd. De moderator leverde perfect werk af maar de animator – die trots zei dat hij een zoontje van twee jaar had – verwarde politici even met zijn spruit toen hij kandidaten – u raadt het nooit – tijdens een tussenronde, naar eendjes liet vissen. (EM)

%d bloggers liken dit: