Neem deel aan het groot corona-natuuronderzoek over heel Vlaanderen

Werkt natuur voor jou?

Vanaf 9 april loopt een groot corona-natuuronderzoek over heel Vlaanderen.

De Universiteit Antwerpen onderzoekt in welke mate mensen de natuur (meer) opzoeken tijdens coronatijd en welk effect dat heeft op hun algemene gezondheid en welbevinden. De enquête kadert in een groter universitair onderzoek van UAntwerpen over de relatie tussen zorg en natuurlijke leefomgeving dat door de provincie Antwerpen gefinancierd wordt.

Deze online bevraging peilt naar de mate waarin natuur in ons leven aanwezig is tijdens de huidige periode van quarantainemaatregelen en hoe de natuur ons al dan niet helpt om mentaal gezond te blijven.

Op korte termijn geven de resultaten een beter zicht op het belang van contact met de natuur tijdens de coronamaatregelen van de overheid. Op lange termijn peilt dit onderzoek hoe belangrijk natuur in iemands leefomgeving is, ten behoeve van zijn of haar gezondheid en welzijn.

Waarom is jouw deelname belangrijk?

We weten intuïtief dat natuur goed is voor de mens. Via het onderzoek van de Universiteit van Antwerpen willen we de link tussen natuur en menselijke gezondheid wetenschappelijk onderbouwen.

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Natuur, Milieu en Waterbeleid, vult aan: “De provincie zet al langer in op beleefbare natuurgebieden en groendomeinen. Zo investeren we niet alleen in fauna en flora maar ook in heel wat diensten die de natuur onze inwoners biedt: zuivere lucht en water, verkoeling, rust, opname van CO2, …”

Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving

De enquête kadert binnen de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. De leerstoel werkt samen met de provincie Antwerpen en zet in op een betere afstemming tussen eerstelijns gezondheidszorg en de natuurlijk leefomgeving.

Prof Dr Roy Remmen, huisarts en tevens hoofd Huisartsengeneeskunde UAntwerpen: “Natuur is belangrijk voor het welzijn van de mensen, dat blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Ik adviseer mijn patiënten dan ook vaak om erop uit te trekken in de natuur, want dat is goed voor je lichaam én je geest. En dit kan perfect op anderhalve meter van elkaar!”

Omdat het gewone leven even stil staat en mogelijk meer en andere mensen de natuur ontdekken, roepen we iedereen op om deel te nemen aan het corona-natuuronderzoek. De bevraging loopt van 8 april tot 19 april.

Voor meer info:

Beleidsverantwoordelijke:
Jan de Haes, gedeputeerde bevoegd voor Milieu, Natuur en Waterbeleid
Perscontact: Helke Verdick
0484 09 05 97
E helke.verdick@provincieantwerpen.be

PIH
Dr Annelies De Decker
T 03 259 12 61
E annelies.dedecker@provincieantwerpen.be
Meer info op de website

Universiteit Antwerpen, faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen

Prof Dr Roy Remmen

Prof Dr Hans Keune
0491 62 14 05
E hans.keune@uantwerpen.be

Aline Lenaerts
0470 42 54 46
E aline.lenaerts@student.uantwerpen.be

Foto: Uantwerpen

%d bloggers liken dit: