Open Monumentendag in de Zuidrand

Op zondag 11 september 2022 viert Vlaanderen weer Open Monumentendag! Ook de Zuidrandgemeenten doen dit jaar mee: Ga op rondleiding en speurtocht op en rond het kerkhof van Aartselaar of ontdek hoe een slechthorende of -ziende Fort 5 ervaart aan de hand van inleefrondleidingen en -activiteiten.

Begrafenisrituelen en een speurtocht in Aartselaar

In Aartselaar nodigen de cultuurdienst, bibliotheek, heemkundige kring en de Kalligrafievereniging Die Scoone Letter je uit om kennis te maken met Aartselaars erfgoed. Zowel op zaterdag 10 als zondag 11 september valt er heel wat te ontdekken en te beleven.

De Sint-Leonarduskerk opent haar deuren voor een unieke tentoonstelling over het adellijke en begrafenisverleden van Aartselaar. Je kan het op eigen houtje bezoeken of mee op sleeptouw genomen worden door een gids ter plaatse. Je volgt een rondleiding over de begrafenisrituelen in en rond de kerk, of over de restauratie van de 19e en 20ste eeuwse obiits (rouwborden) collectie.

Voor kinderen is er ter plaatse een speurtocht te beleven. Durf jij te speuren tussen de graven rond de kerk? Pas op, want het betoverende maanlicht maakt meer wakker dan je denkt… Enkel de dapperste detectives kunnen het mysterie oplossen en de doden tot rust brengen. Breng zeker een zaklamp mee.

Als afsluiter weerklinken in de kerk op 11 september de gedichten uit Adagio van Felix Timmermans, voorgedragen door drie generaties. Creatief lichtspel zet hun woorden kracht bij.

Inleefrondleidingen en fotografietentoonstelling in Edegem

De historische gidsen van Erfgoed Edegem dompelen je op 11 september onder in de leefwereld van slechtzienden en -horenden. In Fort 5 worden op die dag zowel aangepaste rondleidingen voor slechtzienden en -horenden georganiseerd, als inleefrondleidingen en -activiteiten voor alle andere bezoekers. Op deze manier willen de gidsen en de gemeente de drempels om het fort te ontdekken verlagen.

De Kring voor Heemkunde nodigt je dan weer uit voor haar tentoonstelling ‘Fotografie door de jaren heen’, vergezeld van een drankje in het heemcafé.

Praktisch
Wanneer?
Zaterdag 10 (Aartselaar) en zondag 11 (Aartselaar en Edegem) september
Waar?
Sint-Leonarduskerk Aartselaar, Fort 5 en heemmuseum Edegem
Meer info?
https://www.dezuidrand.be/open-monumentendag-2022

IOED Zuidrand

IOED (Intergemeentelijke Onroerend ErfgoedDienst) Zuidrand is een samenwerkingsverband voor onroerend erfgoed tussen zeven gemeenten (Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel), met steun van de Vlaamse overheid. IOED Zuidrand ondersteunt de gemeenten in hun onroerend erfgoedbeleid, en is het aanspreekpunt voor professionals en particulieren met vragen over het erfgoed van onze regio.

IOED Zuidrand is een onderdeel van Streekvereniging Zuidrand.

Meer Zuidrand nieuws?

Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn, of schrijf je in op onze nieuwsbrief via www.dezuidrand.be/nieuwsbrief.

%d bloggers liken dit: