Persbericht: Kasteel Hof ter Linden opent deuren voor studenten

“Vanaf dinsdag 1 juni kunnen studenten die in Edegem wonen zich aanmelden om op deze unieke erfgoedlocatie in de Antwerpse Zuidrand te studeren.”

Op vraag van verschillende Edegemse jongeren stelt Kasteel Hof ter Linden kosteloos extra studieplekken ter beschikking in de gemeente. “Het kasteel van Hof ter Linden is een unieke historische locatie waar studenten zich op een aangename manier kunnen voorbereiden op de laatste eindsprint van hun examens.”

Studenten mogen weer samen studeren, zolang ze anderhalve meter afstand houden, een mondmasker dragen en hun studieplek op voorhand reserveren. Vanaf dinsdag 1 juni in de namiddag kunnen studenten die in Edegem wonen zich aanmelden om een plekje te bemachtigen in het kasteel van Hof ter Linden. Ze zullen kunnen studeren in het decor van het populaire programma De Mol. De nog maar net verkozen leden van Jong N-VA sloegen de handen in elkaar om ervoor te zorgen dat er op korte tijd toch een extra studieplek komt die voldoet aan alle noden en de huidige maatregelen. Via een registratieformulier op hun socialemediakanalen of met een e-mail naar studieplekken.hofterlinden kunnen geïnteresseerden zich eenvoudig aanmelden. “We willen op deze manier onze studenten optimaal ondersteunen tijdens de blokperiode. Ik kon in mijn studententijd ook op tal van mooie plekken terecht, nu wil ik graag iets terugdoen voor de huidige generatie blokbeesten”, zegt voorzitter van Jong N-VA Edegem Jimi Claeys.

‘Alle studenten uit Edegem zijn meer dan welkom’

Er is al langer vraag naar extra studieplekken in Edegem. Gemeenteraadslid Gitte Gijs (Groen) kaartte tijdens de gemeenteraad van 14 december al de nood aan bijkomende studieplekken voor studenten aan. Ze vroeg of het gemeentebestuur in de toekomst op aanvullende locaties naast het Bolwerk meer plekken beschikbaar kon maken. Gemeenteraadslid Adrian de Weerdt (CD&V) en voorzitter van Jong CD&V Edegem Thomas Van Gorp deden in Het Laatste Nieuws tijdens de vorige examenperiode een gelijkaardige oproep aan het N-VA-bestuur om meer locaties vrij te maken waar studenten in alle rust kunnen studeren. “Samen studeren werkt motiverend”, klinkt het. Een oproep die duidelijk de steun krijgt van de nieuwste jongerenpartij in Edegem.

Boost mentaal welzijn

“De blokperiode is voor vele studenten een uitdaging, zeker gezien het zware jaar dat ze achter de rug hebben. In de laatste rechte lijn naar de zomervakantie willen we hen een hart onder de riem steken zodat ze zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op hun eindexamens. Er wacht hen alvast een deugddoende vakantie. De laatstejaarsstudenten die slagen krijgen dit jaar ook hun welverdiende proclamatie”, zegt mede-initiatiefnemer Jules Weyts. Het was Koen Michiels (N-VA) die gehoor gaf aan de oproep naar extra studieplekken in Edegem. Hij nam contact op met Roeland Verhamme, zaakvoerder van Kasteel Hof ter Linden, die graag de wens van de Edegemse jongeren in vervulling brengt. “Het lijkt me een top initiatief waar we graag aan meewerken.”

Koen Michiels: “Een eerdere piste was Huis Hellemans, maar wegens de nabijheid van wegenwerken zorgt dat voor een storende studieomgeving en dat willen we net vermijden. In het kasteel van Hof ter Linden staan tafels en stoelen klaar, is er handgel en Wifi aanwezig en zorgt onze jongerenafdeling voor permanentie. De niet alledaagse omgeving voor studenten en de prachtige groene omgeving zijn bovendien extra troeven.”

Het afgelopen academiejaar was er een dat voornamelijk uit afstandsonderwijs bestond en dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. “Na al die weken thuiszitten achter je bureau kan ik begrijpen dat de concentratie soms zoek is. Een alternatieve studieplek komt dan als geroepen. Zo’n verandering van locatie kan naast de nodige ontspanning verhelderend werken voor de studiegeest. Uit recente onderzoeken blijkt dat het mentaal welzijn bij studenten helaas op een laag pitje staat. Maar het mooie perspectief voor de zomer is alvast veelbelovend en iets waar we allemaal heel hard naar uitkijken. Net als het Bolwerk in Fort 5 is ook het kasteel van Hof ter Linden de ideale locatie voor een studiepauze. Ik raad alle studenten aan om tijdens de pauzes te genieten van het omliggende bos van de baron en haar prachtige wandelroutes zoals het nieuwe Vlonderpad. Met de unieke studielocatie in Hof ter Linden geven we Edegemse studenten een duwtje in de rug om de eindstreep met verve te halen”, zegt Jimi Claeys.

Samen studeren

In de stadsbibliotheken en de extra studieplekken die universiteiten en hogescholen voorzien, zijn de plaatsen beperkt en vaak snel volzet. Studenten die hun bureau meer dan beu zijn, kunnen nu terecht in kasteel Hof ter Linden. Burgemeester Koen Metsu steunt het initiatief: “Wij hechten veel belang aan het mentaal welbevinden en studiecomfort van onze jongeren, waaronder ook de unief- en hogeschoolstudenten. Om hen te blijven motiveren in deze moeilijke periode openden we net als vorige examenperiodes de deuren van het Bolwerk. Met kasteel Hof ter Linden komt daar nog één van onze Edegemse monumenten bij. Midden in de groene omgeving en voorzien van alle faciliteiten die een student nodig heeft.”

Studenten kunnen komen blokken op maandag, dinsdag en woensdag van 09u00 tot 18u00, rekening houdend met uitzonderingen waarop er al events op de agenda staan. “Er zal plek zijn voor zo’n 25 studenten, eventueel kunnen we uitbreiden naar enkele extra plekken buiten. Naast de dagen die nu al vastliggen, willen we er graag meer beschikbaar stellen maar dit hangt af van de lastminute aanvragen die binnenkomen voor evenementen in het kasteel. We zouden bijvoorbeeld wekelijks extra nieuwe data kunnen communiceren. Hou dus zeker de Facebook en Instagrampagina van Jong N-VA Edegem in de gaten”, zegt Roeland Verhamme.

Voldoende verluchting

De locatie voldoet aan alle corona-voorschriften en heeft hier als evenementlocatie reeds positieve ervaringen mee. “We hanteren de strikte richtlijnen die opgelegd werden door het Agentschap Zorg en Gezondheid. De ruimte kan voortdurend ventileren en we zullen regelmatig aanvullend te verluchten. Het spreekt voor zich dat aan alle studenten gevraagd wordt om de huisregels strikt op te volgen. “We bieden een oplossing binnen de omkadering van de algemene veiligheidsmaatregelen. De regels rond fysieke afstand en de algemene hygiënemaatregelen passen we strikt toe”, aldus de zaakvoerder van Kasteel Hof ter Linden.

Zelfredzaamheid

“Toen we van Koen Michiels te horen kregen dat Kasteel Hof ter Linden haar zalen openstelt voor Edegemse studenten, hebben we snel geschakeld om toch op een doordachte en veilige manier de studieplekken te organiseren. Laat het duidelijk zijn dat de plekken niet voorbehouden zijn voor N-VA-sympathisanten. Alle studenten uit Edegem zijn van harte welkom. We verzorgen met onze toffe bende het registratiesysteem en verzekeren permanentie. We waarderen dat Kasteel Hof ter Linden haar gebouw gratis openstelt voor Edegemnaars die in de blok zitten en bedanken hen voor de vlotte samenwerking.”

Jimi Claeys: “Het is fantastisch dat we als jonge groep zelf in staat zijn om verantwoordelijkheden op te nemen en op korte tijd de studieplekken te organiseren. Uit het idee dat de overheid al je problemen zal oplossen, kan je alleen maar teleurgesteld uitkomen. Je hebt de overheid niet nodig om je hand vast te houden en je overal doorheen te loodsen. Mensen zijn behoorlijk zelfredzaam als je ze daarvoor de ruimte geeft. Een wijze les die kersvers Antwerps schepen Els van Doesburg (N-VA) me nog niet zo lang geleden meegaf.”

“Uit die zelfredzaamheid groeit een stuk zelfvertrouwen, wat op zijn beurt weer bevorderend is voor het mentaal welzijn en dat is juist het uitgangspunt in dit verhaal. We willen ons inzetten voor een warme gemeenschap waar iedereen zich goed in zijn of haar vel voelt. Het is bovendien belangrijk dat we zorgdragen voor ons onroerend erfgoed en het zo goed mogelijk bewaren voor de komende generaties. Daarom vinden we als voorstanders van een creatieve invulling, met respect voor de eigenheid, van erfgoed het geweldig om in het kasteel van Hof ter Linden te kunnen studeren”, besluit Jimi Claeys.

Foto: © Albert van Hees.

%d bloggers liken dit: