Politiezone Rupel zet bodycams in

De lokale politiezone Rupel zet vanaf maandag 18 januari 2021 op het grondgebied van de gemeenten Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle bodycams in na een succesvolle testperiode om in bepaalde situaties tussenkomsten zichtbaar te filmen. Het overlastteam dat targetgericht patrouilleert op overlastfenomenen in de Rupelgemeenten, krijgt de primeur. Op termijn zullen ook andere teams deze op het uniform (of op burgerkledij met interventie-armband) gedragen mobiele camera’s inzetten.

De wet op het politieambt verduidelijkt o.a. waar, wanneer en in welke omstandigheden de politie mobiele camera’s mag inzetten. Het uitgangspunt is dat de politieambtenaren zullen waarschuwen dat er beelden worden opgenomen. “Bij testopstellingen is het duidelijk dat mensen zich plots rustiger en beleefder gaan gedragen wanneer ze weten dat ze gefilmd worden. Dat is voor iedereen een goede zaak”, zegt korpschef Peter Muyshondt. “Bovendien kunnen we bij klachten de beelden terugspoelen van het begin tot en met het einde. De totale video inclusief de aanleiding van een arrestatie kan soms een groot verschil geven met een klein fragmentje op sociale media dat enkel vijf seconden politiedwang toont. Die beide redenen zijn voor ons erg belangrijk.”

De Rupelse politieambtenaren gaan niet constant lopen filmen en werken binnen een duidelijk kader met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens. Ze zullen hun bodycam slechts activeren op initiatief van een politieambtenaar tijdens zijn of haar opdrachten van bestuurlijke of gerechtelijke politie, zoals bij specifieke acties of tijdens een reactie op incidenten.

%d bloggers liken dit: