Provincie en vier gemeenten werken samen voor fortenapp op kindermaat

DUFFEL – Kinderen – van tien jaar dan nog wel – en erfgoed: meestal is dit geen goed huwelijk. De gemeenten Duffel, Nijlen, Puurs en Beveren dachten daar echter anders over en vroegen aan de provincie Antwerpen en de vzw Kempens Landschap om een app te ontwikkelen op kindermaat zodat ook leerlingen van het lager onderwijs de geschiedenis van de forten op een speelse manier kunnen ontdekken. Uiteraard hoopt men dat dit initiatief navolging zal krijgen en er ook een app zal worden ontwikkeld die de kinderen doorheen de vele andere Antwerpse forten zal leiden.

Vandaag donderdag testte een groep tienjarigen van speelpleinwerking Domein De Locht de app uit in het fort van Duffel. Soldaat Achille hielp hen in de zoektocht naar de verborgen kanonnen. Samen ontdekten ze hoe ver de kogels vlogen, waarom bomen nuttig zijn bij beschietingen of waarom de treinen zo dicht bij het fort rijden. Het hele parcours werd in zowat een uur afgelegd. Het was meteen ook een test voor Joachim Piens, de coördinator en bedenker van de app. ‘Misschien dat het ijsje dat de kinderen aan het eind van de tocht kregen hen wel heeft geïnspireerd om het vol te houden. Nu, wat mij opviel is dat velen eens ze een afbeelding zagen onmiddellijk naar de plaats liepen waar die zich bevond en pas nadien oog hadden voor de tekst die erbij hoorde.’

Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘Deze app laat de kinderen op een speelse maar ook op een educatieve manier kennis maken met de geschiedenis van de forten. Wij kregen de verhalen over wat er zich afspeelde tijdens de wereldoorlogen nog te horen van onze ouders en grootouders maar stilaan komt er een generatie aan die geen familieleden meer zal hebben die de oorlog hebben meegemaakt. Gelukkig. Maar we moeten er wel voor zorgen dat men niet vergeet wat er zich allemaal in onze contreien heeft afgespeeld.’ De erfgoedapp kan worden gedownload via Android en Iphone.

Piens: ‘Dit is nu echt een initiatief dat van onderuit is gekomen. De betrokken gemeenten hebben gevraagd om de research te doen en de app te ontwikkelen. Dat is niet altijd makkelijk want je moet er voortdurend rekening mee houden dat hij voor kinderen is bedoeld. In eerste instantie was ook Breendonk vragende partij maar omdat het daar toch om een apart fort gaat, zijn die weggevallen. Uiteindelijk is de app dus bruikbaar in de forten van Duffel, Kessel (Nijlen), Liezele (Puurs) en Liefkenshoek (Beveren). Als provincie is het onze bedoeling om de forten synergiën aan te laten gaan. Dit is daar een uitstekend voorbeeld van.’

Het fort van Duffel kwam in de jaren ’70 in particuliere handen. Toen werd de toegangsbrug afgebroken. In 2009 kocht Kempens Landschap het fort. Sinds april 2014 is het Spoorwegfort een belevingsmonument waar ook een brasserie in is ondergebracht. Het fort van Kessel ligt in een prachtig domein, midden in de natuur en omgeven door een brede gracht. Het herbergt een legertje vleermuizen en is een thuis voor een unieke verzameling fauna en flora. Een vzw heeft het fort van Liezele ingericht als museum. Het heeft dienst gedaan als filmlocatie voor ‘De hel van Tanger’ en ‘De smaak van De Keyser’. Het fort van Liefkenshoek vormt één van de laatste stukjes groen te midden van het industrielandschap. Het herbergt een bezoekers- en belevingscentrum. De Liefkenshoektunnel is naar deze plaats genoemd. (EM)

%d bloggers liken dit: