Rode Kruis-Vlaanderen streeft naar 4% donerende Vlamingen met campagne ‘Ons dorp geeft’

In 2019 doneerde 3% van de Vlamingen bloed, plasma of bloedplaatjes en dat aantal wil Rode Kruis-Vlaanderen optrekken naar 4% tegen januari 2021. Met de campagne ‘Ons dorp geeft’ roept de organisatie alle Vlaamse dorpen en steden op om mee hun schouders onder dit ambitieuze doel te zetten. De bedoeling is de groep donoren te vergroten, zodat er op meer mensen beroep gedaan kan worden om de bloedvoorraad op peil te houden.

Ah, ons dorp. De kerktoren. “Jef, van Suzanne, van de bakker tegenover Miel.” En de school, de bib, de plaatselijke kroeg of voetbalploeg. We vormen ons allemaal wel een bepaald beeld als we het hebben over ‘ons dorp’.

Elke Vlaming heeft 70% kans op nood aan bloedproduct

Het is dat unieke aspect van het dorp (of de stad) dat Rode Kruis-Vlaanderen in de verf wil zetten. De organisatie wil dorp- en stedelingen warm maken om samen bloed, plasma of bloedplaatjes te doneren. Want Jef, Suzanne en Miel, die hebben hoogstwaarschijnlijk een keer bloed nodig in hun leven. Elke Vlaming heeft immers 70% kans ooit een bloedproduct nodig te hebben, terwijl maar 3% van de Vlamingen geeft.

Van 3 naar 4

En die 3%, die wil Rode Kruis-Vlaanderen optrekken naar 4% tegen januari 2021. Dat wil zeggen dat de organisatie het donorenbestand van 2019, met 171.429 donoren, moet uitbreiden naar 214.286 donoren. En dus zoekt het Rode Kruis welgeteld 42.857 extra donoren. Dat kunnen mensen zijn die voor het eerst bloed geven, of donoren die in een (ver) verleden al eens bloed, plasma of plaatjes gaven.

Waarom de uitbreiding? Natuurlijk in de eerste plaats om de bloedvoorraad op peil te kunnen houden. Omdat er altijd donoren wegvallen, door ouderdom, ziekte of bijvoorbeeld een verhuis naar het buitenland. De extra donoren zijn broodnodig om mensen die erg ziek zijn of ernstig gewond raakten te helpen met bloed, plasma of bloedplaatjes. Om er te zijn voor iedereen in nood. Voor Jef, voor Miel én voor Suzanne.

Elk dorp telt

Rode Kruis-Vlaanderen wil inspelen op de samenhorigheid binnen een gemeente. Van het kleinste gehucht tot de grootste stad: iedereen wordt aangespoord om mee de schouders onder deze uitdaging te zetten. Eén procent extra donoren in één jaar tijd. Daarmee wil het Rode Kruis een grote solidariteitsactie op poten zetten, los van competitiviteit. De gemeenten die nu al het best presteren in hun provincie nemen het voortouw. De burgemeesters van Arendonk, Bever, Langemark, Voeren*  en Laarne zijn ambassadeurs van de campagne en porren hun eigen inwoners en die van de buurgemeenten aan om ook bloed, plasma of bloedplaatjes te gaan doneren. Het gaat om resp. Kristof Hendrickx, Dirk Willem, Lieven Vanbelleghem, Joris Gaens en Andy De Cock.

Tel voor je dorp

Op www.rodekruis.be/onsdorpgeeft vind je een interactieve kaart, waarop je kan zien hoeveel donoren jouw dorp of stad telt. Wanneer je bloed, plasma of bloedplaatjes in een donorcentrum buiten je woonplaats doneert, wordt je postcode geregistreerd. Ook dan draag je dus bij aan de cijfers van je eigen woonplaats! In januari 2021 zal Rode Kruis-Vlaanderen de nieuwe cijfers bekendmaken. Bereiken we samen die levensbelangrijke 4%?

Cijfers voor de Zuidrand en Rupelstreek

RUPELSTREEK ZUIDRAND
Hemiksem 3,22% 291 Kontich 3,80% 657
Schelle 3,98% 268 Edegem 3,06% 552
Aartselaar 2,98% 355 Mortsel 3,27% 690
Niel 3,07% 252 Hove 3,06% 280
Boom 2,02% 287 Lint 5,37% 382
Rumst 3,50% 430 Boechout 3,76% 412
Borsbeek 2,58% 224
Totaal bloedgevers 1883 3197
%d bloggers liken dit: