Rode Kruis-Vlaanderen zoekt plasma van genezen coronapatiënten voor onderzoek naar behandeling COVID-19

En krijgt daarbij hulp van Koen Wauters en Joris Brys, beiden recent genezen van COVID-19

Mechelen, 19 oktober 2020. Rode Kruis-Vlaanderen roept genezen, mannelijke COVID-patiënten op om zich te registeren als plasmadonor voor onderzoek naar de behandeling van COVID-19 en krijgt daarbij de hulp van enkele bekende Vlamingen. Zanger/presentator Koen Wauters en Studio Brusselstem Joris Brys maakten allebei recent COVID-19 door en zijn daarom ideale kandidaat-plasmadonoren. Ze dragen de oproep van het Rode Kruis mee uit en kwamen vanmiddag bloedstalen doneren in het donorcentrum van Mechelen.“We zijn zeer blij dat enkele bekende gezichten als ambassadeur willen optreden en onze oproep zo meer kracht bijzetten,” zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. De organisatie levert de belangrijkste grondstof van twee nationale studies die onderzoeken welke invloed antistofrijk plasma – afkomstig van mannen die besmet waren met het coronavirus – heeft op het genezingsproces van COVID-19-patiënten. De studies focussen met andere woorden op de zoektocht naar een doeltreffende behandeling tegen de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. “We zijn op zoek naar 400 geschikte donoren, wiens plasma toegediend zal worden aan patiënten die momenteel COVID-19 doormaken. Niet elke kandidaat heeft voldoende antistoffen in zijn plasma dus we weten dat we toch zo’n1.600 kandidaten nodig hebben om uiteindelijk 400 goede donoren over te houden,” vertelt Ine Tassignon.

Kwetsbaar als maatschappij

In afwachting van een vaccin, maar ook wanneer er uiteindelijk één op de markt zal zijn, zijn we enorm kwetsbaar als maatschappij zolang er geen doeltreffende behandeling is. Plasma van genezen coronapatiënten zou soelaas kunnen bieden wanneer de antistoffen die erin zitten COVID-patiënten helpen het virus te bestrijden. “Onze hoop mag niet alleen gevestigd zijn op de ontwikkeling van een vaccin. Ten eerste omdat we op dit moment nog niet weten wanneer er een geschikt vaccin voor handen zal zijn. En ten tweede omdat zelfs mét een vaccin, er nog mensen ziek kunnen worden. Ook zij moeten kunnen rekenen op een doeltreffende behandeling,” legt Ine Tassignon uit. Het belang van dit onderzoek is van zeer groot belang in de strijd tegen de coronapandemie. Hoe meer patiënten in de ziekenhuizen op korte termijn antistofrijk plasma toegediend krijgen, hoe sneller de studies resultaten zullen afleveren en hoe sneller er zicht komt op een behandeling tegen COVID-19.

Doneren? Registreer je online!

De oproep van Rode Kruis-Vlaanderen richt zich tot alle mannelijke coronapatiënten die minder dan 2 maanden geleden een positieve coronatest aflegden en ondertussen weer genezen zijn. Rode Kruis-Vlaanderen rekruteert bewust donoren tijdens de tweede piek van de coronacrisis omdat er opnieuw veel mensen besmet raakten en de kans groter is dat zij veel antistoffen tegen het virus bezitten.

Kandidaat-donoren kunnen zich aanmelden via www.rodekruis.be/plasmastudie. Na een eerste telefonische screening doneren kandidaten een bloedstaal waarin de hoeveelheid aanwezige antistoffen onderzocht wordt. Als dat aantal hoog genoeg is komt de kandidaat-donor in aanmerking om plasma te doneren dat gebruikt zal worden in één van de studies. Plasma van vrouwelijke donoren kan niet opgenomen worden in de studies omwille van het risico op ongewenste immuunreacties bij de ontvanger door antistoffen die voorkomen bij vrouwen die, al dan niet bewust, zwanger waren. Vrouwen zijn natuurlijk meer dan welkom voor reguliere plasmadonaties die altijd noodzakelijk én levensreddend zijn.

 

%d bloggers liken dit: