Samenwerking ZNA Paola, Sint-Augustinus en AZ Jette voor Kinderchirurgie

ZNA Paola Kinderziekenhuis Antwerpen, Sint-Augustinus Wilrijk en AZ Jette richten met Saffier een van de grootste centra voor kinderheelkunde in België op. De kinderchirurgen en hun teams van GZA Ziekenhuizen (GasthuisZusters Antwerpen), ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en Universitair Ziekenhuis Brussel gaan intensief samenwerken. Het nieuwe centrum is goed voor zes kinderchirurgen met samen meer dan 100 jaar ervaring en ruim 1 800 ingrepen per jaar.

Prof. Toon De Backer (UZ Brussel): ‘De saffier is een uiterst waardevolle en zeldzame edelsteen. Deze twee eigenschappen combineren we in onze werking. Eerst en vooral zijn kinderen voor veel mensen het dierbaarste dat ze hebben. Wij willen ervoor zorgen dat ze hun kind kunnen blijven koesteren als een saffier. Dat doen we door gespecialiseerde kennis en kunde aan te bieden over zeldzame aandoeningen. Door samen te werken willen we beter zijn in zeldzame kinderchirurgie.’

Dr. Paul Leyman uit Aartselaar, adjunct diensthoofd Algemene heelkunde in Sint-Augustinus en Sint-Vincentius en chirurg in het ZNA Paola Kinderziekenhuis): ‘Kinderchirurgie is een vak apart. 80 procent van de heelkundige ingrepen bij kinderen vindt plaats in het eerste levensjaar. Een groot deel daarvan zelfs de eerste 48 uur na de geboorte. Dat maakt van kinderchirurgie een vak apart. Een kind is geen minivolwassene: het heeft een heel andere lichaamsbouw en veel minder bloed. Een pasgeborene heeft bijvoorbeeld 23 centiliter bloed, de inhoud van een flesje frisdrank. Daarom is een bloed-loze operatietechniek met zo weinig mogelijk weefseltrauma heel belangrijk.’

Het nieuwe Saffier-netwerk telt zes kinderchirurgen met samen meer dan honderd jaar ervaring. Hiermee is Saffier een van de grootste centra voor heelkunde bij zeldzame kinderziekten. Alles samen telt België ongeveer 30 kinderchirurgen verspreid over twaalf centra. Het grote aantal ingrepen en uitgebreide team van het nieuwe centrum zorgen voor veel ervaring. Door de samenwerking zullen de kinderchirurgen kennis en kunde uitwisselen en elkaar bijstaan tijdens een ingreep. Daarnaast stellen ze voor de meeste aandoeningen gemeenschappelijke behandelmanieren. Zo krijgt de patiënt – op elke site – altijd dezelfde hoogwaardige behandeling. Tot slot is er het hele jaar door – dag en nacht – altijd minstens één kinderchirurg beschikbaar. De kinderchirurgen mogen zowel in ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis (Antwerpen), GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus als UZ Brussel (Jette) opereren. Zo blijven de verplaatsingen voor patiëntjes en ouders beperkt.

Kinderchirurgie is een specialisatie voor zeldzame aandoeningen bij pasgeboren kinderen tot en met zestienjarigen. Het gaat om ingrepen aan hoofd en hals, borstkas, buik en spijsverteringsstelsel. Bijvoorbeeld kinderen die geboren worden met een onderbreking of misvorming van de slokdarm, een open buik, een onderbreking van de darm, een afwijkende bezenuwing ervan of borelingen die geen anus hebben.

Voor neurologische, orthopedische en plastische ingrepen kunnen patiëntjes ook terecht in de drie ziekenhuizen. Deze ingrepen zijn voor rekening van andere specialisten, en vallen niet onder de samenwerking van Saffier. (Antwerps Persbureau/ Foto ZNA-GZA-UZ Brussel)

%d bloggers liken dit: