Speurtocht naar Borgerhoutse reuzen, Hoboken steunt rouwzorg Vlaanderen

De handelaarsvereniging Boho2140 en VZW De Reuzen organiseert een Reuzenspeurtocht. Wietse Vermeulen, coördinator van vzw de Reuzen: ‘De Borgerhoutse Reuskens zijn vermist en klanten worden uitgenodigd mee op zoek te gaan. Onder de deelnemers worden twee fietsen en 100 aankoopbonnen voor een totale waarde van 4 000 euro verloot. De bonnen zijn aangekocht bij lokale handelaars die gesloten waren tijdens de lockdownperiode. Voor elke ingeleverde speurkaart doneert Boho2140 één euro aan de lokale hulporganisatie Al Ikram, die strijdt tegen de toenemende armoede.’

Om te weten waar de reuzen zich bevinden download je de kaart via www.reuskens.be. Vermeulen: ‘Iedereen kan vanaf nu deelnemen aan de speurtocht die nog loopt tot dinsdag 12 januari 2021. Het is een leuke activiteit voor jong en oud die zowat twee uur duurt. In het totaal kom je op 22 plekken waar je telkens een letter moet verzamelen. ’ Op dezelfde website vind je het deelnemersformulier dat je moet deponeren op het eindpunt in de brievenbus van de Reuskens.

Rouwzorg Vlaanderen verenigt al bijna 40 jaar nabestaanden in lotgenotengroepen in Hoboken en omgeving. Ze beschikken over een uitgebreid netwerk verspreid over heel Vlaanderen. De vzw bestaat uit ervaren en geschoolde vrijwilligers. Tijdens de coronapandemie bedachten ze alternatieven om in contact te blijven met mensen in rouw. Het district Hoboken verleende een extra toelage om dit werk te ondersteunen.

Rouwzorg Vlaanderen helpt nabestaanden om hun verhaal met elkaar te delen. De nood is groot en vaak vertonen rouwprocessen grote gelijkenissen. Voor corona organiseerden ze infomomenten, bijeenkomsten, rouwbezoeken en vormingscursussen. Sinds maart werden alle fysieke activiteiten opgeschort omdat een groot deel van hun doelgroep bestaat uit ouderen. Ze vernieuwden tijdens deze periode hun website http://www.rouwzorgvlaanderen.be waarin nu ook het aanbod van andere organisaties wordt getoond.

De werking van Rouwzorg Vlaanderen was dit jaar extra belangrijk omdat rouwenden niet op een normale manier afscheid konden nemen. Dat leidde vaak tot pijnlijke situaties omdat contact en troost op zo’n momenten van essentieel belang zijn. Om niemand alleen te laten met zijn of haar verdriet werd er dagelijks, vanop afstand, contact gehouden. Elke ochtend werd digitaal, bijvoorbeeld via WhatsApp of Messenger, een bericht verstuurd met een bemoedigende spreuk, foto of gedachte. Regelmatig was er telefonisch en online contact tussen de deelnemers, de begeleiders of de deelnemers onderling. Mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor kunnen steeds rekenen op telefoonpermanentie. Zo blijft er steeds iemand dichtbij en kan er, indien nodig, hulp worden aangeboden.

Rouwzorg Vlaanderen werd opgericht in Hoboken en is er nog steeds. Ze organiseert er diverse infoavonden. Districtsschepen voor lokaal en sociaal gezondheidsbeleid Tom De Boeck (sp.a): ‘Ik ben heel blij dat we met onze beperkte steun een meerwaarde kunnen betekenen voor deze Hobokense vereniging. Het is bewonderenswaardig dat ze op zoek gingen naar alternatieven om toch in contact te blijven met mensen in rouw. Nu er zo weinig toenadering kon zijn onder elkaar, was het dit jaar extra moeilijk om een groot verdriet alleen te dragen.’ (Antwerps Persbureau / Foto Wietse Vermeulen)

%d bloggers liken dit: