Stad Antwerpen helpt jongeren met ontmoetingsplek en verdeelt meer laptops

De stad Antwerpen slaat de handen in mekaar met Mind The Gap. Samen lanceren ze nu ‘Jump’: een laagdrempelige ontmoetingsplek voor kwetsbare jongeren in Kavka Oudaan (zie foto) . Deze jongeren vinden er een warme ruimte, een luisterend oor, advies en een eventuele doorverwijzing naar verdere hulpverlening. De opstart kadert in een breder plan om een beter zicht te krijgen op Antwerpse sofaslapers.

Jump is gelegen in Kavka Oudaan en zet in op vroege interventie bij jongeren die het risico lopen thuis- of dakloos te worden. Het is een laagdrempelige en informele ontmoetingsplek. Jump is er voor iedereen tussen zeventien en 25 jaar maar richt zich vooral op jongeren die in armoede leven, eenzaam zijn, nieuw zijn in België, zorg mijden of moeilijk aanhaken bij reguliere hulpverlening. Mind the Gap verbindt vele organisaties uit verschillende sectoren zoals zorg, wonen, werk, onderwijs en vrije tijd.

De focus van het project ligt op laagdrempelige ontmoetings- en groepsactiviteiten. Het is geen plek voor intensieve hulpverlening, maar verdere doorverwijzing staat centraal. Sophie Reijnen, coördinator van Jump: ‘Wij zijn er voor jongeren die op zoek zijn naar een warme plek om te chillen, iets te eten, te douchen of tot rust te komen. We hebben computers om een appartement, een nieuwe job of een studie te zoeken of voor school te werken.’

De opstart van Jump past in de plannen van het Antwerpse stadsbestuur om dak- en thuisloosheid bij kwetsbare jongeren te bestrijden. Met Kavka Oudaan wordt gekozen voor een laagdrempelige plek in het centrum van de stad. De stad wil in de toekomst ook meer inzetten op woonbegeleiding en het creëren van stabiele huisvesting. Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws (sp.a): ‘Sofaslapers – jongeren die vluchten van hun moeilijke thuissituatie – zijn een sluimerend probleem in onze stad. We weten niet met hoeveel ze zijn of waar ze zich meestal bevinden. De opstart van Jump is daarom een belangrijke stap. Deze jongeren willen in Antwerpen hun dromen waarmaken. Wij moeten alles op alles zetten opdat ze dit ook zelf kunnen.’ Jongeren zijn welkom bij Jump elke dinsdag en donderdag van 14 tot 19 uur. Vanaf januari zijn de deuren er ook op maandag geopend.

Bij de aanvang van de coronacrisis doneerde de stad 2 200 laptops en tablets aan kwetsbare jongeren. 140 ervan kwamen uit het stadsmagazijn. Het waren toestellen die niet werden opgehaald door burgers na een uithuiszetting of verloren voorwerpen die aan de politie werden overgemaakt maar niet werden opgeëist. Het college keurde nu een samenwerkingsovereenkomst goed met Digital For Youth .

In de toekomst zal de stad die computers aan kwetsbare leerlingen uit het middelbaar onderwijs zonder thuiscomputer schenken . Schepen voor onderwijs Jinnih Beels (sp.a): ‘Veel jongeren volgen vandaag online les of opdrachten naar aanleiding van COVID-19. Maar niet elke jongere beschikt zomaar over een eigen computer. Ik ben dus blij dat we een heleboel jongeren hiermee uit de nood kunnen helpen.’ Schepen Fons Duchateau (N-VA), bevoegd voor patrimonium: ‘Goederen die de stad verwerft worden normaal verkocht via een veilinghuis, uitgezonderd informatiedragers zoals laptops, tablets of smartphones. Nu krijgen de toestellen een nieuwe en sociale bestemming.’ Schepen voor digitalisering Claude Marinower (Open Vld): ‘Een aantal erkende sociale organisaties zorgen voor de distributie van de laptops en waken erover dat de toestellen bij de juiste jongeren terecht komen.’ (Antwerps Persbureau / Foto Kavka Oudaan)

%d bloggers liken dit: