Stad Antwerpen subsidieert voortaan inwoners die asbest laten verwijderen

Wie in Antwerpen asbest in leidingisolatie of vloerbekleding wil laten verwijderen, of deze materialen wil laten testen op asbest, kan zich vanaf vandaag  kandidaat stellen voor een subsidie. Deelnemers moeten het bedrag niet voorschieten, maar krijgen ineens een lagere factuur. De stad wil op deze manier Antwerpenaars motiveren om gevaarlijke asbesttoepassingen te verwijderen en inzetten op de woonkwaliteit.

Asbest is een schadelijke stof die in meer dan 3 500 bouwmaterialen is verwerkt. De stof is niet met het blote oog zichtbaar. Daardoor weten we vaak niet dat asbest ook in onze eigen woning verborgen zit. Om te controleren of een materiaal uit asbest bestaat zijn er een aantal trucjes: raadpleeg het productiejaar, bekijk de textuur en doe de vlamtest. Deze hulpmiddelen zijn niet sluitend. Als u zeker wilt weten of u met asbest te maken hebt, schakelt u altijd beter een asbestlabo of een expert in.

Werd het materiaal geproduceerd of geplaatst tussen 1945 en 2001? Dan is de kans groot dat het asbest bevat. Dat geldt zeker voor toepassingen geproduceerd tussen 1955 en 1985. Een dak of gevelbekleding uit kunstleien of golfplaten geplaatst voor 1990 bestaat altijd uit asbest. Asbestvrije leien of golfplaten herkent u aan de vermelding ‘N’ of ‘NT’ (New Technology). Golfplaten zonder asbest hebben ook altijd een verstevigingsbandje.

Schepen voor wonen Fons Duchateau (N-VA, zie foto): ‘Veel woningen in Antwerpen bevatten asbest, zeker als ze voor 2001 werden gebouwd. Asbest is schadelijk voor de gezondheid. Daarom helpt de stad Antwerpenaars bij het herkennen en verwijderen van asbest in leidingisolatie en vloerbekleding. Ze voorziet daarvoor in een subsidie.’

 Wanneer deelnemers zich kandidaat stellen voor het testen op asbest, komt eerst een deskundige langs. Hij neemt een staal van de leidingisolatie en/of vloerbekleding en laat het analyseren in een labo.

Wordt er asbest gevonden? Dan vraagt de eigenaar van de woning offertes aan een groep aannemers die deelnemen aan het project. Hij kiest een aannemer, bevestigt de offerte en vraagt de steun aan voor het verwijderen van asbest. De gekozen aannemer zal vervolgens het asbest op een veilige manier verwijderen.

Duchateau: ‘Dit is meer dan een financiële subsidie. Het is ook het aanreiken van het nodige inzicht in een hardnekkig problem. Asbest zit in veel materialen en is dikwijls niet zichtbaar met het blote oog. Daarom is het belangrijk dat we Antwerpenaars helpen, financieel en met advies, om asbest te detecteren en veilig te laten verwijderen. Deze combinatie is enorm nuttig, zeker voor wie een renovatie plant.’

Deelnemers krijgen een flinke korting op de kost van de staalname, ook als er geen asbest wordt gevonden. Voor het verwijderen van het asbest kan de subsidie tot de helft van de kostprijs bedragen. Uniek is dat deelnemers geen bedragen moeten voorschieten. De stad betaalt de subsidie rechtstreeks aan de deskundigen en aannemers. Zo krijgt men meteen een lagere factuur.

Zich kandidaat stellen kan tot en met woensdag 30 december via www.antwerpen.be/asbest. Voor extra advies maak je een afspraak in een Woonkantoor. De subsidie is het vervolg van een proefproject uit 2016 waarbij leidingisolatie met asbest werd verwijderd in Antwerpse woningen. De stad werkt samen met de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en krijgt middelen van de Vlaamse overheid. (Antwerps Persbureau / Foto N-VA)

%d bloggers liken dit: