Station Kontich-Lint krijgt derde Blue-bike punt van de Zuidrand

KONTICH – Vandaag vrijdag opende aan het station Kontich-Lint het derde Blue-bike punt van de Zuidrand. Blue-bike bestaat sinds 2011 en is een initiatief van B-parking (NMBS), De Lijn en FIETSenWERK. Sinds 2013 wordt sterk samengewerkt met de Vlaamse Overheid en de gemeenten om het systeem te promoten via een derdebetalersregeling. Een Blue-bike huren voor 24 uur kost hierdoor op de meeste plaatsen 1,15 euro. Kontich-Lint is de 59ste locatie. Eerder werden er al punten geopend in onder meer Mortsel en Boechout. De deelfietsen zijn ideaal voor wie af en toe eens in een ander station afstapt, niet elke dag behoefte heeft aan een fiets na een treinrit of niet dagelijks de trein neemt.

Joeri De Visser van Blue-mobility:  ‘Dankzij de goede samenwerking tussen de gemeenten Kontich en Lint, Werkmmaat – dat maatwerk verschaft voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, die de fietsen zullen onderhouden –  en de provincie is dit punt er gekomen, ook al heeft het wel een tijdje op zich laten wachten. Het betekent een meerwaarde voor zowel Kontich als Lint. Vanuit het station fiets je op tien minuten naar beide dorpskernen en de diverse bedrijfssites. Bovendien is het een prima alternatief voor iedereen die naar hier moet afzakken. De combinatie trein-fiets zal vaker efficiënter verlopen dan een rit over de oververzadigde E19.

Voorlopig staan er acht fietsen ter beschikking. ‘Bedoeling is uiteraard dat het project zal worden geëvalueerd. Er kunnen nog altijd exemplaren bijkomen. Men dient eerst lid te worden van Blue-bike. Dat kost twaalf euro. Vanaf dan kan men zo vaak men wil fietsen ontlenen. Daar betaal je dan 1,15 euro per etmaal voor. Je ontvangt maandelijks een rittenoverzicht en de betaling gebeurt automatisch via domiciliëring. Vanavond onthullen we onze 60ste locatie in Tielt. Het gaat nu eventjes wat minder snel wat de aanleg van nieuwe punten betreft. In de eerste plaats concentreren we ons op de uitbouw van de bestaande zoals in Mechelen.’

Kontichs schepen Willem Wevers (N-VA, links op de foto): ‘Voor ons dit is zeker een aanwinst. Onze gemeente beschikt over vier grote bedrijventerreinen die niet altijd goed  bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Ik denk dan vooral aan Waarloos en Satenrozen. In dit geval is Blue-bike een ideaal middel om er te geraken. Vergeet niet dat er liefst 15 000 mensen worden tewerkgesteld in onze gemeente.’

Lints schepen Wouter Verbeeck (N-VA, rechts op de foto): ‘Dit station werd aangeduid als één van de locaties die meer kan worden benut. We hopen door de aanleg van een fietstunnel dat het wat beter toegankelijk wordt.’ Willem Wevers wil daar na de verkiezingen zo vlug mogelijk werk van maken. ‘Er zijn al gesprekken geweest met de handelaars rond het plein. Op het plein wordt meer ruimte voorzien voor groen en de fietsenstallingen komen ondergronds. Ook de haalbaarheid van een toegankelijke tunnel voor fietsers en mindervaliden onder de sporen wordt onderzocht. Zo zouden de twee fietsostrades kunnen worden verbonden. Uiteraard blijft parkeren mogelijk op het plein. In de omliggende straten zal er ook een parkeerbeleid komen om de druk daar te verminderen.’ Verbeeck: ‘Vraag is of we de huidige tunnel gaan verbreden of dat we een volledig nieuwe tunnel gaan aanleggen.’ (EM)

%d bloggers liken dit: