‘Stop met huiswerk geven zodat er geen bomen meer hoeven te sneuvelen’

TURNHOUT – Terwijl de studentenprotesten vandaag opnieuw in verschillende Belgische steden werden gehouden, verzamelden twintig jonge ‘klimaatministers’ in Provinciaal Cultuurhuis De Warande in Turnhout. Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van Antwerpse basisscholen kropen er in de huid van Europese ministers. Ze stemden over Europese maatregelen om de klimaatopwarming tegen te gaan.

Organisator Europa Direct provincie Antwerpen is een informatiecentrum over de Europese Unie, opgericht door de provincie in samenwerking met de Europese Commissie en de FOD Buitenlandse Zaken. Europa Direct beantwoordt vragen en organiseert acties om het Europees bewustzijn aan te wakkeren en burgers te betrekken bij de toekomst van de EU. Een belangrijke pijler van de dienst is het aanbod voor scholen met workshops, vormingen en lesmaterialen.
Gedeputeerde Kathleen Helsen(CD&V): ‘De Europese Unie is niet meer weg te denken uit de media. Denk maar aan de Brexit of aan de Europese verkiezingen. Europa speelt ook een belangrijke rol in de strijd tegen het veranderende klimaat en heeft op tientallen manieren invloed op het dagelijkse leven van ons allemaal.’

In een rollenspel bogen de leerlingen zich als minister van een Europese lidstaat over de vraag of er in ieder dorp in Europa een windmolen moet komen. Eerst vertolkten ze het officiële standpunt van het land dat zij vertegenwoordigden. Dertien van de twintig landen keurden de wet goed. Nadien mochten ze hun eigen mening ventileren. Hier was de eindscore heel duidelijk: achttien voor, twee tegen. ‘Minder fabrieken, meer windmolens’, klonk het hier en daar uit een elfjarige kindermond. Maar ook ‘fabrieken zullen er altijd moeten blijven bestaan maar we moeten ze milieuvriendelijker maken.’

Nadien mengden wij ons in het debat en vroegen naar wat zijzelf voorstelden om het milieu te verbeteren en het dient gezegd, soms klonken de antwoorden wat simplistisch, soms liepen ze parallel met de mening van iets oudere scholieren en af en toe kwam er ook iets grappigs uit de bus. Wat te denken van deze? ‘Geef ons minder huiswerk. Dan heb je minder papier nodig zodat er ook minder bomen hoeven te sneuvelen.’ Of nog: ‘Verbied de verkoop van sigaretten gedurende drie weken per jaar. Er is veel minder vervuiling en het is bovendien nog goed voor de gezondheid.’ Economisch onhaalbaar maar wel een kinderlogica waar wat voor te zeggen valt.

De andere voorstellen klonken klassieker maar ze tonen wel aan dat ook leerlingen van elf en twaalf jaar wel degelijk nadenken over hun ecologische toekomst. ‘Wij willen meer elektrische auto’s.’ ‘Meer openbaar vervoer zodat je de auto niet hoeft te gebruiken.’ ‘Minder met het vliegtuig op reis gaan.’ ‘Minder plastiek. Waarom worden wafeltjes in twee plastieken zakjes verpakt?’ ‘Meer scholen bouwen zodat we minder ver hoeven te stappen en je ook niet meer met de auto naar de les moet.’ ‘Zonnepanelen op de huizen verplichten.’ ‘Geen licht aansteken in de woning wanneer het niet echt nodig is.’ ‘Meer passieve huizen bouwen.’ ‘Meer buiten spelen en minder achter je pc kruipen zodat je minder energie verbruikt.’ Soms kunnen oplossingen zo simpel zijn dat een ‘echte ‘ klimaatminister ze niet kan bedenken. (EM)

%d bloggers liken dit: