Toekomstige bewoners Toontjeshuis Boom op zoek naar huisgenoten

In de Groene Hofstraat 39 in Boom wordt volop gebouwd aan het eerste Toontjeshuis. In dit rolstoeltoegankelijk huis zullen 14 mensen met een beperking zelfstandig wonen in hun eigen studio, maar dankzij de gemeenschappelijke ruimtes wonen ze niet alleen. Bewoners, hun ouders en netwerk en vzw Pegode als lokale zorgpartner zullen intensief samenwerken om iedereen optimaal te ondersteunen volgens hun eigen noden.

Ontstaan uit noodzaak

“Wie zal er voor mijn zoon zorgen wanneer ik er niet meer ben?” is een vraag waar Joost Callens, CEO van bouwbedrijf Durabrik en papa van Toon, al een tijd van wakker lag. Toon (19) werd geboren met een hersenletsel en zal ondanks zijn bruisende energie nooit volledig zelfstandig kunnen wonen. De ellenlange wachtlijsten voor een persoonsvolgend budget, waarmee mensen een plek in een aangepaste woonvoorziening kunnen betalen, gaven Toon en zijn familie geen hoopvol vooruitzicht. En zij zijn daarbij niet alleen, meer dan 15.000 mensen met een beperking staan vandaag nog steeds op de wachtlijst.

Zo ontstond de sociale netwerkorganisatie Toontjeshuizen. Zij ontwikkelen samen met een groep mensen met een zorgnood kleinschalige woonprojecten, waarbij de mensen met een beperking zelf kiezen met wie en hoe ze willen samenwonen, en welke ondersteuning ze nodig hebben.

“In dit Toontjeshuis zal elke bewoner naar waarde geschat worden, waardoor ze zich optimaal kunnen ontplooien in de groep. Zo zal mijn zoon straks de kans krijgen om zijn eigen leven vorm te geven,” vertelt Annemie Stroobandt, moeder van toekomstige bewoner Jarl (25).

Pegode als lokale zorgpartner

Toontjeshuis zoekt telkens een lokale zorgpartner voor de ondersteuning van de bewoners. Voor het Toontjeshuis in Boom is dat Pegode vzw. “We ondersteunen de bewoners zo goed mogelijk in hun dagelijkse leven, zonder hen daarbij te betuttelen,” vertelt Koen Renders van Pegode. “We zetten onze jarenlange ervaring in om bewoners te begeleiden bij hun dag- en vrijetijdsbesteding. Daarnaast geven we zoveel mogelijk ruimte tot zelfstandigheid. Het is in de eerste plaats aan de bewoners, hun netwerk en omgeving om te werken aan hun integratie en ontplooiing.”

Om dat te realiseren zullen bewoners de bestaande budgetten solidair inzetten.

Op zoek naar huisgenoten

Als alles goed gaat zullen eind 2022 de eerste bewoners hun intrek nemen in het Toontjeshuis. Er zijn nog vrije plaatsen, dus de huidige bewonersgroep is nog op zoek naar extra huisgenoten. Op dinsdag 31 mei is er een infoavond gepland. Mensen die nog op zoek zijn naar een fijne woonplek voor zichzelf of een familielid, en mensen die mee hun schouders onder dit project willen zetten, zijn van harte welkom. Deelnemen aan de infoavond is gratis, maar je moet wel inschrijven.

Infoavond

Wanneer? Dinsdag 31 mei om 19u30

Waar? Userfull, Scherpenhoek 91, 2850 Boom

Inschrijven via https://www.toontjeshuis.be/nieuws/infoavondboom

%d bloggers liken dit: