Toeristisch infobord bij geboortehuis Liers Vlaaike

Een nieuw toeristisch infobord aan Tearoom Markt 19 (hoek Eikelstraat – Grote Markt) duidt de geboorteplek van het Lierse Vlaaike aan.

In het pand genaamd ‘De Lelie’ werd midden 19e eeuw door bakker J.B. Taymans het recept van het Liers Vlaaike bedacht. Het recept werd lange tijd angstvallig geheimgehouden. Zelfs bij koninklijk bezoek in 1890 weigerde de bakker het recept aan de koning te verklappen. Ondertussen weten we dat het geheim van het recept voor een Liers Vlaaike schuilt in een speciale combinatie van 4 kruiden (kaneel, koriander, nootmuskaat en kruidnagel) met kandijsiroop. Dit gebakje is één van de oudste streekgerechten uit de provincie!

Sinds 2013 is het Liers Vlaaike een Europees beschermd streekproduct, na de eerdere Vlaamse erkenning in 2007. Een écht Liers Vlaaike moet voldoen aan de strenge eisen van de ‘Orde van het Liers Vlaaike’ (opgericht in 1999). Zo mag een Vlaaike alleen verkocht worden bij Lierse bakkers.

Visit Lier en de Orde van het Liers Vlaaike, onder voorzitterschap van bakker Hendrickx, deelden aan genodigden en passanten ‘coronaproof’ verpakte Lierse Vlaaikes uit om deze inhuldiging te vieren.

Tip: Het Liers Vlaaike is ook één van de 9 proevertjes die je in het proeftoerpakket van Visit Lier terugvindt. Deze unieke bonnenboekjes kosten slechts 9.95 euro en blijven nog geldig tot 31 maart 2021. Lier is en blijft genieten.

Info op: www.visitlier.be/doen/wandelen/proeftoer.

 

Visit Lier- www.visitlier.be – 03 8000 555 – info@visitlier.be

%d bloggers liken dit: