Tropische zomer zorgt voor recordcijfers voor toerisme in onze provincie

ANTWERPEN – Ruim twee miljoen recreatieve fietstochtjes, goed voor zeventien miljoen euro bestedingen. Toeristen die volop genieten van het buitenleven op campings en bij B&B’s en vakantiewoningen. En watergebonden attracties die hun bezoekersaantallen zien pieken. Toerisme Provincie Antwerpen maakte de balans op van de voorbije zomer.

Toerisme Provincie Antwerpen analyseerde de resultaten van de fietstellers en peilde bij Fietsers Welkom cafés, logies en attracties. De zomer van 2018 bleek een grand cru te zijn. Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘Het warme weer stimuleerde een trend van de voorbije jaren: mensen houden opnieuw graag vakantie in eigen land. Korte vakanties in eigen land staan weer bovenaan het lijstje bij Vlaamse toeristen, goed voor de ondernemer.’

Toerisme Provincie Antwerpen monitort het fietstoerisme aan de hand van een tiental digitale tellers, verspreid over het knooppuntennetwerk in de provincie. De voorbije zomervakantie was goed voor 2 250 000 recreatieve tochtjes langs het fietsnetwerk – 1 170 000 in juli en 1 080 000 in augustus – of bijna een vijfde meer dan vorig jaar. Zondag 12 augustus was de topdag. Zo stond de teller bij het Drierivierenpunt in Rumst die dag tussen 10 en 11 uur roodgloeiend. Elke zes seconden passeerde er een fietser. De top drie van de fietstellers blijft onveranderd: Rumst (Drierivierenpunt), Retie (Postelsebaan) en Turnhout (jaagpad Bels Lijntje.

De provincie telt bijna 250 Fietsers Welkom cafés, horecazaken met een hart voor fietsers. Vooral in juli zaten de terrasjes vol. Uit een rondvraag blijkt dat een kwart van de uitbaters de omzetverhoging die maand tussen tien en 25 procent, een ander kwart zelfs nog hoger. ‘Het fietstoerisme in onze provincie genereerde de voorbije zomer zeventien miljoen euro, een status-quo ten opzichte van vorig jaar. We noteerden meer fietsers maar hun gemiddelde besteding lag iets lager: 7,6 in plaats van negen euro. Het warme weer deed de fietsers anders consumeren: minder snacks en meer drank of ijsjes. Ze kozen ook voor kortere afstanden op minder hete momenten van de dag.’

Het hoeft niet te verbazen dat attracties waar de toerist verkoeling vond, prima scoorden. Recreatiedomeinen met zwemvijvers zagen hun bezoekersaantallen in juli pieken, soms zelfs bijna vervijfvoudigen ten opzichte van de zomer van 2017. Toerisme Provincie Antwerpen noteerde ook enthousiaste commentaren van uitbaters van boottrips, rondvaarten, kanoverhuur en stand up paddling (suppen). Buitenattracties zonder waterbeleving hadden het moeilijker. Van zodra de thermometer boven de 30 graden klom, bleek het voor vele bezoekers gewoon ‘te warm.’ Ook het WK voetbal zorgde voor stevige concurrentie.

Op de precieze bezettingscijfers van het logies is het wachten tot het najaar. Feedback van een 100-tal ondernemers leert alvast dat heel wat B&B’s en vakantiewoningen tevreden terugkijken op de zomer. ‘De grote winnaars van deze zomer lijken echter de campings en camperterreinen. Een kleine helft vermeldt voor de maand juli zelfs een stijging in het aantal gasten van meer dan 25 procent ten opzichte van vorig jaar. De mooie resultaten van campings, vakantiewoningen en gastenkamers in de Kempen en Scheldeland wijzen op een duidelijke trend. Toeristen kozen vooral voor logies in het groen, waar je het buitenleven tijdens die fantastische zomer volop kon beleven.’ (EM/Foto: Mie De Backer)

%d bloggers liken dit: