UAntwerpen gaat in zee met Nederlandse brouwerij voor onderzoek

Productie van lokaal en duurzaam voeder … het kan. UAntwerpen, UGent en het bedrijf SEMiLLA IPStar kweken purperbacteriën uit afvalwater van een brouwerij en gebruiken die bacteriën als eiwitbron voor een verbeterde groei van garnalen. Microbiële eiwitten kunnen de druk op het milieu verminderen en ze maken ons minder afhankelijk van geïmporteerde eiwitten zoals vis- en sojameel.

Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van alle voeder dat in veeteelt en aquacultuur gebruikt wordt. Om aan die eiwitbehoefte te voldoen, worden enorme hoeveelheden vis- en sojameel geproduceerd. Siegfried Vlaeminck, professor Milieutechnologie (Departement Bio-ingenieurswetenschappen, Campus Groenenborger UAntwerpen): ‘Deze eiwitbronnen zorgen echter voor een grote druk op het milieu. Het Amazonewoud wordt massaal gekapt om landbouwgrond vrij te maken voor de productie van gewassen zoals soja.’ Gilbert Van Stappen, professor Aquacultuur (UGent): ‘Met vismeel is het net hetzelfde probleem. Vismeel wordt gewonnen uit visvangst, met gevaar voor uitputting van onze natuurlijke visreserves. Ongeveer 30 procent van de wereldwijde mariene visreserves zijn overbevist.’ Naast de milieuproblematiek is er ook een enorme economische afhankelijkheid. Zo worden respectievelijk 60 en 40 procent van al het soja- en vismeel in de Europese Unie geïmporteerd. De Europese Commissie zet via haar Green Deal plan in op een transitie naar een duurzame maatschappij.

Vlaeminck: ‘Microben zijn een interessante bron van eiwitten omwille van hun hoge groeisnelheid, hoog eiwitaandeel en laag waterverbruik.’ Het onderzoeksteam van professor Vlaeminck kijkt voornamelijk naar de kweek van bacteriën op afvalwater. Afvalwater zit immers boordevol nuttige bouwstoffen. Het afvalwater wordt gezuiverd en er wordt een bruikbaar microbieel product gewonnen. Twee vliegen in één klap.

Postdoctoraal onderzoeker Abbas Alloul (zie foto) doet in Antwerpen onderzoek naar de purperbacteriën. UAntwerpen heeft nu samen met het bedrijf SEMiLLA IPStar uit Amsterdam een pilootinstallatie lopen om purperbacteriën te produceren op het afvalwater van brouwerij De Koningshoeven uit Berkel-Enschot n de Nederlandse provincie Noord-Brabant, waar de trappist van La Trappe gebrouwen wordt. Alloul: ‘In een 100 liter reactor behalen we een eiwitproductiviteit van 120 ton per hectare per jaar. Dat is heel efficiënt ten opzichte van sojakweek, die slechts anderhalve ton per hectare per jaar haalt.’ Volgens Rob Suters van SEMiLLA IPStar ‘zijn dergelijke initiatieven cruciaal om de overstap te maken naar een circulaire economie.’.

UAntwerpen en UGent onderzochten of de geproduceerde microbiële eiwitten een goede vervanging vormen voor soja- en vismeel in garnalenvoer. Alloul: ‘Onze testen met purperbacteriën toonden aan dat garnalen sneller groeiden met microbieel eiwit ten opzichte van het standaardvoer.’ In het kader van de Farm to Fork strategie neemt de interesse naar alternatieve eiwitten op basis van microben sterk toe. Vlaeminck: ‘Zo zijn er al een aantal bedrijven die met commerciële productie begonnen zijn. De productiekost is vaak een doorslaggevende factor voor het finaal gebruik in diervoeder, maar dat is zeker niet onoverkomelijk en vraagt meer onderzoek.’ (Antwerps Persbureau /Foto Universiteit Antwerpen)

%d bloggers liken dit: